Akademický titul: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+ další tři doktoráty z rakouska
m + do ref. nařízení k teologickému doktorátu
Řádek 93: Řádek 93:
=== Historie udělování titulů na českých vysokých školách ===
=== Historie udělování titulů na českých vysokých školách ===
==== Do roku 1953 ====
==== Do roku 1953 ====
Od středověku byly udíleny tituly ''[[bakalář]]'', ''[[magistr]] (svobodných umění)'' a ''[[doktor]]''. Nejdříve bylo třeba získat titul bakaláře (''baccalaureatus'' – vavřínem ověnčený), aby mohl student ve studiu pokračovat a získat některý titul vyšší. Titul magistra svobodných umění byl stejně jako titul bakalářský udělován na přípravné fakultě svobodných umění (tzv. [[artistická fakulta]]), doktorské tituly na vyšších [[fakulta|fakultách]] odborných. Později fakulta artistická zanikla a byla nahrazena odbornou fakultou filozofickou, čímž vzniká titul doktora filosofie. Doktorský titul se rozlišoval podle toho, na které z odborných fakult byl získán. Podle jednotného studijního řádu ministerstva kultu a vyučování z roku 1850, doplněného nařízeními o jednotlivých rigorózních řádech,<ref>Nařízení ze dne 15. dubna 1872, č. 57/1872 ř.z., kterýmž se universitám království a zemí v radě říšské zastoupených vydávají nová ustanovení, jak lze nabýt doktorství na fakultách světských (rigorosní řád fakulty věd právních a státních, rigorosní řád fakulty lékařské, rigorosní řád fakulty filosofické), ve znění nařízení ze dne 16. března 1899, č. 56/1899 ř.z., jímž mění se rigorosní řád pro filosofické fakulty universit království a zemí na říšské radě zastoupených, a ve znění nařízení ze dne 21. prosince 1899, č. 271/1899 ř.z., jímž mění se rigorosní řád pro lékařské fakulty nařízením ze dne 15. dubna 1872, Z. Ř. č. 57, vydaný</ref> šlo konkrétně o tyto tituly:
Od středověku byly udíleny tituly ''[[bakalář]]'', ''[[magistr]] (svobodných umění)'' a ''[[doktor]]''. Nejdříve bylo třeba získat titul bakaláře (''baccalaureatus'' – vavřínem ověnčený), aby mohl student ve studiu pokračovat a získat některý titul vyšší. Titul magistra svobodných umění byl stejně jako titul bakalářský udělován na přípravné fakultě svobodných umění (tzv. [[artistická fakulta]]), doktorské tituly na vyšších [[fakulta|fakultách]] odborných. Později fakulta artistická zanikla a byla nahrazena odbornou fakultou filozofickou, čímž vzniká titul doktora filosofie. Doktorský titul se rozlišoval podle toho, na které z odborných fakult byl získán. Podle jednotného studijního řádu ministerstva kultu a vyučování z roku 1850, doplněného nařízeními o jednotlivých rigorózních řádech,<ref>Nařízení ze dne 15. dubna 1872, č. 57/1872 ř.z., kterýmž se universitám království a zemí v radě říšské zastoupených vydávají nová ustanovení, jak lze nabýt doktorství na fakultách světských (rigorosní řád fakulty věd právních a státních, rigorosní řád fakulty lékařské, rigorosní řád fakulty filosofické), ve znění nařízení ze dne 16. března 1899, č. 56/1899 ř.z., jímž mění se rigorosní řád pro filosofické fakulty universit království a zemí na říšské radě zastoupených, a ve znění nařízení ze dne 21. prosince 1899, č. 271/1899 ř.z., jímž mění se rigorosní řád pro lékařské fakulty nařízením ze dne 15. dubna 1872, Z. Ř. č. 57, vydaný. Nařízení ze dne 8. dubna 1903, č. 97/1903 ř.z., jímž se vydávají nová ustanovení pro theologické fakulty c. k. universit ve Vídni, Praze, Štýrském Hradci, Inšpruku, Krakově, Lvově a c. k. theologické fakulty v Olomouci a v Solnohradě v příčině dosažení theologického doktorátu.</ref> šlo konkrétně o tyto tituly:
* ''doktor teologie'' ([[ThDr.]])
* ''doktor teologie'' ([[ThDr.]])
* ''doktor práv'' ([[JUDr.]])
* ''doktor práv'' ([[JUDr.]])

Verze z 29. 5. 2011, 22:43

Tento článek je o akademických titulech. Další významy jsou uvedeny na stránce Titul.

Akademický titul je doklad o úspěšném ukončení studia vysoké školy nebo jiné formy vysokoškolského vzdělávání. Samotný pojem titul pochází z latinského slova titulus, tedy česky hodnost.

České vysokoškolské tituly

Akademické tituly

Udělují je české vysoké školy na základě zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách. V současné době je možno se setkat s těmito tituly, z nichž některé již byly nahrazeny titulem jiným (např. PhMr. - Mgr., PaedDr. - PhDr.) a jiné se přestaly udělovat zcela (RSDr., ICDr.).

zkratka titulu
před jménem
latinský význam český význam
Bc. baccalaureus bakalář
BcA. baccalaureus artis bakalář umění
Mgr. magister magistr
MgA. magister artis magistr umění
Ing. ingénieur inženýr
Ing. arch. ingerum architectus inženýr architekt
JUDr. juris utriusque doctor doktor (obojího) práv(a)
ICDr. juris canonici doctor doktor kanonického práva
MDDr. medicinae dentalis doctor doktor zubní medicíny
MSDr. medicinae stomatologicae doctor doktor zubní medicíny
MUDr. medicinae universae doctor doktor všeobecné medicíny
MVDr. medicinae veterinarinae doctor doktor veterinární medicíny
PaedDr. paedagogiae doctor doktor pedagogiky
PharmDr. pharmaciae doctor doktor farmacie
PhDr. philosophiae doctor doktor filozofie
PhMr. pharmaciae magister magistr farmacie
RNDr. rerum naturalium doctor doktor přírodních věd
RSDr. rerum socialium doctor doktor sociálně-politických věd
RCDr. rerum commercialum doctor doktor obchodních věd
RTDr. rerum technicarum doctor doktor technických věd
ThDr. theologiae doctor doktor teologie
ThLic. theologiae licentiatus licenciát teologie, bohosloví
ThMgr. theologiae magister magistr teologie, bohosloví

Akademický titul se píše vždy před jménem.

Akademicko-vědecké tituly

Akademicko-vědecké tituly získávají absolventi doktorských studijních programů, kteří složili státní doktorskou zkoušku a obhájili disertační práci.

Ph.D. philosophiae doctor doktor - pro všechny oblasti mimo teologie (titul je srovnatelný s dřívější vědeckou hodností CSc.)
Th.D. theologiae doctor doktor teologie
Dr. doctor doktor (titul byl udělován v přechodném období po roce 1990 před zavedením titulu Ph.D., kterým byl zcela nahrazen; jeho držitelé mohou požádat příslušnou univerzitu o jeho změnu na Ph.D.)
CSc. candidatus scientiarum kandidát věd (udílení této vědecké hodnosti bylo zrušeno)
DrSc. doctor scientiarum doktor věd (udílení této vědecké hodnosti bylo v ČR zrušeno, v SR pokračuje)
DSc. doctor scientiarum doktor věd (titul zatím nezakotvený českým právním řádem, zavedla jej od 18. 12. 2002 Akademie věd jako náhradu za DrSc.[1])
akad. akademik řádný člen Československé akademie věd (zrušen po roce 1989)

Vědecká hodnost se píše vždy za jménem. Mezi jménem a hodností se píše vždy čárka.

Vědecko-pedagogické tituly

Tato hodnost je dosažena vědecko-pedagogickou nebo umělecko-pedagogickou činností.

- asistent
- odborný asistent
doc. docent
prof. profesor

Historie udělování titulů na českých vysokých školách

Do roku 1953

Od středověku byly udíleny tituly bakalář, magistr (svobodných umění) a doktor. Nejdříve bylo třeba získat titul bakaláře (baccalaureatus – vavřínem ověnčený), aby mohl student ve studiu pokračovat a získat některý titul vyšší. Titul magistra svobodných umění byl stejně jako titul bakalářský udělován na přípravné fakultě svobodných umění (tzv. artistická fakulta), doktorské tituly na vyšších fakultách odborných. Později fakulta artistická zanikla a byla nahrazena odbornou fakultou filozofickou, čímž vzniká titul doktora filosofie. Doktorský titul se rozlišoval podle toho, na které z odborných fakult byl získán. Podle jednotného studijního řádu ministerstva kultu a vyučování z roku 1850, doplněného nařízeními o jednotlivých rigorózních řádech,[1] šlo konkrétně o tyto tituly:

Později byly zavedeny také tituly doktora technických věd (RTDr.), doktora zemědělství a doktora zvěrolékařství (MVDr.).[2] Po zániku fakulty artistické zůstala tedy možnost získat jen některý z těchto doktorských titulů. Nebyl ale získáván automaticky absolvováním univerzity, protože systém vysokoškolského studia byl postaven jen na obligatorních státních zkouškách, kterých mohlo být během studia více a teprve po jejich úspěšném absolvování student mohl, ale nemusel, podstoupit obdobnou zkoušku, tzv. rigorózum, neboli přísnou zkoušku doktorskou. Tedy až po absolvování všech rigoróz mu byl doktorský titul přiznán, i bez titulu ale mohl vysokou školu úspěšně dokončit.

Po vzniku první republiky byla tato úprava zachována, pouze díky tomu, že došlo k rozdělení filozofických fakult na fakulty filozofické a fakulty přírodovědecké vznikl další nový titul doktora přírodních věd (RNDr.). A později přibyl i titul doktora obchodních věd (RCDr.).[3]

Mezi lety 1953 a 1990

Zásadní změna přišla po převzetí moci komunisty se zákonem č. 58/1950 Sb., o vysokých školách, který sice už získané akademické tituly jejich nositelům ponechal, ale pro nové studenty je zrušil s tím, že absolventi vysoké školy s účinností od roku 1953 získávali jen profesní označení. To bylo někdy i poněkud nezvyklé, např. promovaný filolog, inženýr architekt, promovaný lékař, promovaný právník, promovaný historik apod.[4]

Návrat k tradici akademických titulů znamenal zákon č. 19/1966 Sb., o vysokých školách. Podle něj sice zakončením vysokoškolského studia státní závěrečnou zkouškou k udělení titulu nedošlo, ale následným vykonáním nepovinné státní rigorózní zkoušky už absolvent titul získat mohl. Šlo konkrétně o tituly doktora práv (JUDr.), doktora přírodních věd (RNDr.) nebo doktora filozofie (PhDr.). Jiná situace byla u absolventů lékařských fakult, technických, ekonomických, zemědělských a uměleckých vysokých škol, protože jim tituly udělovány ihned po ukončení studia byly, a to sice doktor medicíny (MUDr.), doktor veterinární medicíny (MVDr.), inženýr (Ing.), inženýr architekt (Ing. arch.), akademický architekt, akademický malíř a akademický sochař. Pro tři posledně uvedené tituly z uměleckých oborů navíc platilo, že bylo také možné vykonat státní rigorózní zkoušku a získat titul "doktor filozofie". Kromě toho tento zákon napravil situaci vzniklou předchozím vysokoškolským zákonem z roku 1950 a dřívějším absolventům lékařských fakult, technických, ekonomických, zemědělských a uměleckých vysokých škol přiznal příslušné akademické tituly automaticky, ostatním umožnil jejich získání státní rigorózní zkouškou.[5]

Podobnou úpravu udílení akademických titulů zachoval i následující zákon č. 39/1980 Sb., o vysokých školách, který pouze navíc umožnil státní rigorózní zkouškou získat tituly doktora pedagogiky (PaedDr.), doktora farmacie (PharmDr.) a doktora sociálně politických věd (RSDr.) (tento titul byl však udílen již od roku 1966 na Vysoké škole politické ÚV KSČ[6]). Navíc pro absolventy, kteří vystudovali s výbornými výsledky a s vyznamenáním, bylo výjimečně možné udělit takový akademický titul již po státní závěrečné zkoušce.

Po roce 1990

Po sametové revoluci začal platit nový vysokoškolský zákon č. 172/1990 Sb., který umožnil získat akademický titul už absolvováním vysoké školy. Oproti pozdější právní úpravě ale šlo jen o tyto:

  • titul bakalář (Bc.)
  • adakemické tituly:
    • magistr (Mgr.)
    • inženýr (Ing.)
    • doktor všeobecné medicíny (MUDr.)
    • doktor veterinární medicíny (MVDr.)
  • akademicko-vědecký titul doktor (Dr.)

Dřívější absolventi vysokoškolského studia univerzitního směru, kteří nepodstoupili státní rigorózní zkoušku a titul tak dříve nezískali, měli možnost začít automaticky používat akademický titul "magistr". Univerzita jim k tomu vydala osvědčení.

Zákon č. 172/1990 Sb. byl v roce 1998 nahrazen zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, který platí do současnosti (2011) a který, včetně pozdějších novelizací, k dosavadním vysokoškolským titulům přidal následující: bakalář umění (BcA.), magistr umění (MgA.), inženýr architekt (Ing. arch.) a doktor zubního lékařství (MDDr.). Dále zrušil akademicko-vědecký titul "doktor" a nahradil jej titulem se stejným názvem, ale s mezinárodně obvyklou zkratkou Ph.D. (v oboru teologie s názvem doktor teologie a zkratkou Th.D.). Také opětovně umožnil vykonat státní rigorózní zkoušku, a to absolventům s titulem "magistr". Po jejím vykonání se pak udělují akademické tituly doktora práv (JUDr.), doktora filozofie (PhDr.), doktora přírodních věd (RNDr.), doktora farmacie (PharmDr.), licenciát teologie (ThLic.) a také doktora teologie, ale se zkratkou ThDr., když jde na rozdíl od akademicko-vědeckých titulů "Ph.D." a "Th.D." jen o tzv. "malé doktoráty".

České nevysokoškolské tituly

DiS. diplomovaný specialista

Diplomovaný specialista je označení absolventa vyšší odborné školy. Titul DiS. se píše vždy za jménem a mezi jménem a tímto titulem se píše vždy čárka.

Slovenské vysokoškolské tituly uznávané v Česku

Akademické tituly, stejně jako akademicko-vědecké tituly a hodnosti, udílené slovenskými vysokými školami jsou v Česku uznávány za rovnocenné. To stejné platí i naopak.[7]

Rovnocenné tituly a hodnosti
Česká republika Slovenská republika
bakalář (Bc.) bakalár (Bc.)
bakalář umění (BcA.) bakalár (Bc.) v oblasti umenia
inženýr (Ing.) inžinier (Ing.)
inženýr architekt (Ing. arch.) inžinier architekt (Ing. arch.)
doktor medicíny (MUDr.) doktor medicíny (MUDr.)
doktor veterinární medicíny (MVDr.) doktor veterinárskej medicíny (MVDr.)
magistr (Mgr.) magister (Mgr.)
magistr umění (MgA.) magister umenia (Mgr. art.)
doktor práv (JUDr.) doktor práv (JUDr.)
doktor filozofie (PhDr.) doktor filozofie (PhDr.)
doktor filozofie (PhDr.) v oblasti pedagogiky doktor pedagogiky (PaedDr.)
doktor přírodních věd (RNDr.) doktor prírodných vied (RNDr.)
doktor farmacie (PharmDr.) doktor farmácie (PharmDr.)
licenciát teologie (ThLic.) doktor teológie (ThDr.)
doktor teologie (ThDr.) doktor teológie (ThDr.)
doktor (Ph.D.) philosophiae doctor (PhD.)
doktor (Ph.D.) v oblasti umění artis doctor (ArtD.)
doktor teologie (Th.D.) philosophiae doctor (PhD.) v oblasti teologie
kandidát věd (CSc.) philosophiae doctor (PhD.)
artis doctor (ArtD.)
doktor věd (DrSc.) doktor vied (DrSc.)
docent docent
profesor profesor

Některé anglosaské vysokoškolské tituly

Tyto tituly se uvádějí za jménem.

B.A. Bachelor of Arts absolvent vysoké školy různých směrů, převážně humanitních nebo společenskovědních oborů redbridge universit. Na oxbridge universitách je běžně udělován i v přirodovědných a technických oborech, popřípadě označuje méně specializovanou formu studia.
B.Eng. Bachelor of Engineering absolvent vysoké školy různých směrů - inženýrských oborů.
B.F.A. Bachelor of Fine Arts absolvent vysoké školy uměleckého zaměření.
B.S.B.A. Bachelor of Science in Business Administration absolvent vysoké školy ekonomického zaměření.
DBA Doctor of Business Administration mezinárodně uznávaný doktorský titul v oblasti podnikání a managementu (udělováno především v anglosaských zemích), oproti klasickému Ph.D. je však studium výrazně orientováno na manažerskou a podnikatelskou praxi a výzkum reálných manažerských problémů - je spojením vědy se skutečným životem, Ph.D a DBA jsou doktorské úrovně, úrovní stejné, určené různým skupinám zájemců
MBA Master of Business Administration absolvent univerzity zaměřené především na management, ale i jiné obory, jako např. logistiku a finance
LL.M. Master of Laws absolvent právnické fakulty
M.Sc. Master of Science absolvent vysoké školy s vědeckou či technickou specializací, např. Computer Science, přírodní vědy či ekonomie, ale i humanitních a společenskovědních oborů (např. na edinburghské universitě je MA udělován jako základní titul v humanitních a společenskovědních oborech, proto je MSc udělován jako základní postgraduální hodnost před MPh a PhD.
M.A. Master of Arts absolvent vysoké školy různých směrů, převážně humanitních nebo společenskovědních oborů.
M.Eng. Master of Engineering absolvent vysoké školy různých směrů - inženýrských oborů.
M.F.A. Master of Fine Arts absolvent vysoké školy uměleckého zaměření.
M.Div. Master of Divinity absolvent teologické vysoké školy (teologického semináře).
M.D. Medical Doctor doktor medicíny, absolvent lékařské vysoké školy (tzv. profesní doktorát)
M.Pol.Sc. Master of Political Sciences absolvent vysoké školy
Ph.D. Doctor of Philosophy doktor (ve všech oborech), nyní se užívá na celém světě, včetně ČR.

Další vysokoškolské hodnosti

Čestné hodnosti

Čestná hodnost je titul dosažený jmenováním, nikoliv studiem.

dr. h. c. doctor honoris causa (čestný doktorát)
- čestný profesor
- emeritní profesor
- profesor in memoriam

Univerzitní hodnosti

Hodnosti a oslovení představitelů vysokých škol a univerzit, zejména při slavnostních obřadech jako je imatrikulace, promoce ap.

Jeho Magnificence Rektor v překladu "Jeho Vznešenost" oslovení nejvyššího představitele vysoké školy nebo univerzity
Spectabilis nebo Maiestas Prorektor v překladu "Slovutný" nebo "Důstojný" oslovení prorektora v přítomnosti rektora
Spectabilis Děkan v překladu "Slovutný" oslovení děkana (vedoucího fakulty)
Honorabilis Proděkan v překladu "Ctihodný" oslovení proděkana v přítomnosti děkana, též promotora a profesorů
Honestus Promotor v překladu "Vážený" oslovení promotora

pokud prorektor zastupuje rektora tak je oslovován Vaše Magnificence
pokud proděkan zastupuje děkana, tak je oslovován Spectabilis
viz dále akademický obřad na vysokých školách.

Titulární medaile

Specifickou formou dárku za získání akademického titulu může být titulární medaile.

Reference

  1. Nařízení ze dne 15. dubna 1872, č. 57/1872 ř.z., kterýmž se universitám království a zemí v radě říšské zastoupených vydávají nová ustanovení, jak lze nabýt doktorství na fakultách světských (rigorosní řád fakulty věd právních a státních, rigorosní řád fakulty lékařské, rigorosní řád fakulty filosofické), ve znění nařízení ze dne 16. března 1899, č. 56/1899 ř.z., jímž mění se rigorosní řád pro filosofické fakulty universit království a zemí na říšské radě zastoupených, a ve znění nařízení ze dne 21. prosince 1899, č. 271/1899 ř.z., jímž mění se rigorosní řád pro lékařské fakulty nařízením ze dne 15. dubna 1872, Z. Ř. č. 57, vydaný. Nařízení ze dne 8. dubna 1903, č. 97/1903 ř.z., jímž se vydávají nová ustanovení pro theologické fakulty c. k. universit ve Vídni, Praze, Štýrském Hradci, Inšpruku, Krakově, Lvově a c. k. theologické fakulty v Olomouci a v Solnohradě v příčině dosažení theologického doktorátu.
  2. Nařízení ze dne 13. dubna 1901, č. 38/1901 ř.z., jímž se vydává rigorosní řád pro vysoké školy technické království a zemí na říšské radě zastoupených. Nařízení ze dne 3. července 1906, č. 140/1906 ř.z., jímž se vydává rigorosní řád pro vysokou školu zemědělskou. Nařízení ze dne 14. září 1908, č. 205/1908 ř.z., o rigorosním řádu pro dosažení doktorátu zvěrolékařství na vysokých školách zvěrolékařských.
  3. Nařízení vlády č. 84/1934 Sb.
  4. Vyhláška č. 94/1961 Sb., o označování absolventů vysokých škol
  5. § 57 odst. 2 a 3 zákona č. 19/1966 Sb. a vyhláška č. 27/1966 Sb.
  6. Zákonné opatření předsednictva Národního shromáždění č. 92/1966 Sb.
  7. Sdělení Ministerstva zahraničních věcí o sjednání Dohody mezi vládou České republiky a vládou Slovenské republiky o vzájemném uznávání rovnocennosti dokladů o vzdělání vydávaných v České republice a ve Slovenské republice č. 33/2001 Sb.

Externí odkazy