Křižmo: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
wiki, kat
+ další výraz
Řádek 1: Řádek 1:
'''Křižmo''', v původním řeckém originále ''χρῖμα'', ve významu pomazání, pomazaný, též nazývané '''myrha''', je posvěcený panenský [[olivový olej]] používaný v římsko-katolické, řecko-katolické, ortodoxní, starokatolické i některých protestantských církvích k udělování svátostí [[pomazání]] kněží, katechumenů nebo nemocných. Oleje jsou obvykle svěceny při dopolední liturgii na [[Zelený čtvrtek]], začátek velikonočního tridia.
'''Křižmo''', v původním řeckém originále ''χρῖμα'', ve významu pomazání, pomazaný, též nazývané '''myrha''' či '''chrizma''', je posvěcený panenský [[olivový olej]] používaný v římsko-katolické, řecko-katolické, ortodoxní, starokatolické i některých protestantských církvích k udělování svátostí [[pomazání]] kněží, katechumenů nebo nemocných. Oleje jsou obvykle svěceny při dopolední liturgii na [[Zelený čtvrtek]], začátek velikonočního tridia.


[[kategorie:Křesťanství]]
[[kategorie:Křesťanství]]

Verze z 9. 5. 2011, 16:11

Křižmo, v původním řeckém originále χρῖμα, ve významu pomazání, pomazaný, též nazývané myrha či chrizma, je posvěcený panenský olivový olej používaný v římsko-katolické, řecko-katolické, ortodoxní, starokatolické i některých protestantských církvích k udělování svátostí pomazání kněží, katechumenů nebo nemocných. Oleje jsou obvykle svěceny při dopolední liturgii na Zelený čtvrtek, začátek velikonočního tridia.