Florenc: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m prolinky, upřesnění
m →‎Historie: linkfix
Řádek 11: Řádek 11:
Přes Florenc vedla od roku [[1845]] [[Severní státní dráha]] z dnešního [[Praha Masarykovo nádraží|Masarykova nádraží]] přes [[Běchovice]] do [[Olomouc]]e a od roku [[1850]] její další větev po [[Negrelliho viadukt]]u přes [[Bubny]] do [[Lovosice|Lovosic]] a [[Drážďany|Drážďan]].
Přes Florenc vedla od roku [[1845]] [[Severní státní dráha]] z dnešního [[Praha Masarykovo nádraží|Masarykova nádraží]] přes [[Běchovice]] do [[Olomouc]]e a od roku [[1850]] její další větev po [[Negrelliho viadukt]]u přes [[Bubny]] do [[Lovosice|Lovosic]] a [[Drážďany|Drážďan]].


Od roku [[1875]] až do konce [[20. století]] zde existovalo [[Nádraží Praha-Těšnov|Severozápadní nádraží]] (později nazývané Praha Denisovo nádraží, Prag Moldau Bahnhof a nádraží Praha-Těšnov) jako konečná stanice odbočky [[Severozápadní dráha|Severozápadní dráhy]] [[Vídeň]]–[[Berlín]]. Poslední vlak opustil nádraží 1. července 1972. 16. března 1985 byla budova odstřelena.
Od roku [[1875]] až do konce [[20. století]] zde existovalo [[Nádraží Praha-Těšnov|Severozápadní nádraží]] (později nazývané Praha Denisovo nádraží, Prag Moldau Bahnhof a nádraží Praha-Těšnov) jako konečná stanice odbočky [[Rakouská severozápadní dráha|Rakouské severozápadní dráhy]]. Poslední vlak opustil nádraží 1. července 1972. 16. března 1985 byla budova odstřelena.


Florenc získala význam i po zavádění [[autobus]]ů, když zde vzniklo [[Ústřední autobusové nádraží Florenc|autobusové nádraží]].
Florenc získala význam i po zavádění [[autobus]]ů, když zde vzniklo [[Ústřední autobusové nádraží Florenc|autobusové nádraží]].

Verze z 4. 5. 2011, 22:32

Další významy jsou uvedeny na stránce Florenc (rozcestník).
Pohled na křižovatku Florenc, vlevo se nachází tramvajová zastávka

Florenc je oblast v Praze, která leží na hranici mezi Novým Městem a Karlínem (mezi něž je úředně rozdělen), nedaleko od řeky Vltavy. Přesnou hranici území, k němuž se název vztahuje, lze určit jen obtížně, protože není samostatným katastrálním územím. Původně se zřejmě vztahoval k okolí dnešní ulice Na Florenci, ale bývá vztahován i na Těšnov a přilehlou část Karlína.

Historie

Název oblasti se objevil již v 15. století. Vznikl pravděpodobně poté, co Karel IV. při zakládání Nového Města v roce 1348 umožnil Italům z Florencie usídlit se v těchto místech.

V době průmyslové revoluce, když vznikl Karlín se svými továrnami, dojížděli do něj lidé ze Starého i Nového Města právě přes Florenc. Na začátku 20. století již tímto směrem, dnešní Sokolovskou ulicí, byla zavedena elektrická tramvaj.

Přes Florenc vedla od roku 1845 Severní státní dráha z dnešního Masarykova nádraží přes Běchovice do Olomouce a od roku 1850 její další větev po Negrelliho viaduktu přes Bubny do Lovosic a Drážďan.

Od roku 1875 až do konce 20. století zde existovalo Severozápadní nádraží (později nazývané Praha Denisovo nádraží, Prag Moldau Bahnhof a nádraží Praha-Těšnov) jako konečná stanice odbočky Rakouské severozápadní dráhy. Poslední vlak opustil nádraží 1. července 1972. 16. března 1985 byla budova odstřelena.

Florenc získala význam i po zavádění autobusů, když zde vzniklo autobusové nádraží. Na Florenci se nachází také Muzeum hlavního města Prahy.

Od roku 1974 je napojena na trasu C metra, stanicí s původním názvem Sokolovská. Ta byla nejdříve konečná, od roku 1984 byla trasa C prodloužena. Od roku 1985 na Florenci končila i trasa B, která byla roku 1990 prodloužena. Ve stejném roce byla stanice také přejmenována na Florenc.

Roku 1976 byla zprovozněna Severojižní magistrála, která celou Florenc přemostila silničním mostem. Díky němu se sice velmi zlepšila dopravní situace v celé Praze, zároveň ale došlo k zohyzdění Florence, hlavně pak sadů a Muzea hlavního města Prahy.

Roku 1983 byla v souvislosti s výstavbou trasy metra B zrušena tramvajová trať v ulici Na Florenci.

Roku 1985 v souvislosti s rozšířením stanice metra (původní název: Sokolovská) zde byly zbořeny mnohé obytné domy. Od konce 80. let je zde nedaleko od Florence a Těšnova v provozu Hotel Hilton (dříve Atrium), patrně jeden z nejluxusnějších hotelů nejen v Praze, ale v celé České republice. Nachází se zde Hudební divadlo Karlín.

V roce 2002 byla celá Florenc i s metrem zatopena povodní, která způsobila pád několika dalších obytných domů.

Dnes je celá tato oblast důležitou dopravní křižovatkou pro mezinárodní, dálkovou i městskou autobusovou dopravu. Nachází se zde autobusové nádraží, tramvajová křižovatka, přestupní stanice Pražského metra i zastávky městských autobusů.

Odrazy v kultuře

  • Podle Florence se jmenuje i český film Florenc 13.30 režiséra Josefa Macha, film má svoji dokumentární hodnotu, neboť (kromě jiného) ukazuje podobu autobusového nádraží v polovině 50. let.
  • Přemysl Rut v knize pohádkových povídek Náměsíčný průvodce Prahou umístil do informačního střediska zdejšího autobusového nádraží postavu Florenc Futurista.

Významné stavby na Florenci

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Florenc na Wikimedia Commons Šablona:Geo dms