Popelnice: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
bez zdrojů, různé úpravy
Cool3d (diskuse | příspěvky)
uspořádání, upřesnění + ref
Řádek 1: Řádek 1:
{{Bez zdrojů}}
[[Soubor:Bin.JPG|thumb|upright|Plastová popelnice s kolečky]]
[[Soubor:Bin.JPG|thumb|upright|Plastová popelnice s kolečky]]


'''Popelnice''' je větší nádoba používaná na ukládání [[odpad]]u, zpravidla odpadu komunálního, původně šlo o nádoby na odkládání popelu z domácích topenišť. Jako popelnice se označují též nádoby na ukládání popela po [[kremace|kremaci]] zemřelých, též [[urna na popel|urny]]. Popelnice nalézají na pohřebištích [[archeologie|archeologové]], například na [[Pohřební zvyky Slovanů|pohřebištích slovanských]].
'''Popelnice''' je větší nádoba používaná na ukládání [[odpad]]u, zpravidla odpadu komunálního, původně šlo o nádoby na odkládání popelu z domácích topenišť. <ref>[http://www.popelnice.net/ Popelnice.net]</ref>


Jako popelnice se označují též nádoby na ukládání popela po [[kremace|kremaci]] zemřelých, též [[urna na popel|urny]]. Popelnice nalézají na pohřebištích [[archeologie|archeologové]], například na [[Pohřební zvyky Slovanů|pohřebištích slovanských]].
[[File:Overful trash cans (prague).jpg|thumb|Zatímco plastový modrý kontejner v popředí je ohněm zcela zničen, plechový žlutý v pozadí utrpěl jen esteticky]]
Podle materiálu, ze kterého se popelnice vyrábějí, lze rozlišovat popelnice [[plech]]ové a popelnice [[plast]]ové. Plechové popelnice vyrobené z pozinkovaného plechu mívají zpravidla tvar válce s kruhovým víkem, plastové popelnice jsou častěji hranaté s obdélným víkem.


Výhodou plastové popelnice je vyšší životnost v mokrém prostředí, protože plechová popelnice časem od země [[rez]]aví. Naopak plastová popelnice hůře odolává nárazům, a tak plast praská, a bývá hořlavá.



== Dělení ==
Podle materiálu, ze kterého se popelnice vyrábějí, lze rozlišovat popelnice [[plech]]ové a popelnice [[plast]]ové.
* '''Plechové popelnice''' jsou vyrobené z pozinkovaného plechu mívají zpravidla tvar válce s kruhovým víkem. Nevýhodou plechová popelnice je,že časem od země [[rez]]aví. Výhoda je,že je lze použít pro uložení žhavého popelu z domácích (lokálních) topenišť.

* '''Plastové popelnice''' jsou vyrobené z tvrzeného [[Plast|plastu]], častěji hranaté s obdélným víkem.Výhodou plastové popelnice je vyšší životnost v mokrém prostředí. Nevýhodou je,že plastová popelnice hůře odolává nárazům, a tak plast praská, a bývá hořlavá.
[[File:Overful trash cans (prague).jpg|thumb|left|Zatímco plastový modrý kontejner v popředí je ohněm zcela zničen, plechový žlutý v pozadí utrpěl jen esteticky]]
== Svoz ==
Popelnice v českých městech bývají pravidelně vyprazdňovány v rámci komunálních služeb, zpravidla městských, nejčastěji jednou až dvakrát týdně. Vyprazdňování popelnic zajišťuje [[popelářský vůz]].
Popelnice v českých městech bývají pravidelně vyprazdňovány v rámci komunálních služeb, zpravidla městských, nejčastěji jednou až dvakrát týdně. Vyprazdňování popelnic zajišťuje [[popelářský vůz]].


== Historie ==
Název popelnice je odvozen od ukládání [[popel]]a. Větší popelnice se někdy označují též jako [[kontejner]]y. Na veřejných místech se umisťují i kontejnery na tříděný odpad, z nichž některé mají někdy obdobné provedení jako klasické kontejnery či popelnice na směsný domovní odpad. Jinou nádobou určenou pro odkládání odpadu je [[odpadkový koš]], který může být umístěn v praxi leckde (např. v kanceláři, ve škole, v domácnosti, na nádraží, v parku i na dalších veřejných místech).
Název popelnice je odvozen od ukládání [[popel]]a. Větší popelnice se někdy označují též jako [[kontejner]]y. Na veřejných místech se umisťují i kontejnery na [[tříděný odpad]], z nichž některé mají někdy obdobné provedení jako klasické kontejnery či popelnice na směsný domovní odpad ([[komunální odpad]]). Jinou nádobou určenou pro odkládání odpadu je [[odpadkový koš]], který může být umístěn v praxi leckde (např. v kanceláři, ve škole, v domácnosti, na nádraží, v parku i na dalších veřejných místech).


== Galerie ==
== Galerie ==
Řádek 21: Řádek 27:


</gallery>
</gallery>

== Reference ==
<references />


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 4. 5. 2011, 15:03

Plastová popelnice s kolečky

Popelnice je větší nádoba používaná na ukládání odpadu, zpravidla odpadu komunálního, původně šlo o nádoby na odkládání popelu z domácích topenišť. [1]

Jako popelnice se označují též nádoby na ukládání popela po kremaci zemřelých, též urny. Popelnice nalézají na pohřebištích archeologové, například na pohřebištích slovanských.


Dělení

Podle materiálu, ze kterého se popelnice vyrábějí, lze rozlišovat popelnice plechové a popelnice plastové.

  • Plechové popelnice jsou vyrobené z pozinkovaného plechu mívají zpravidla tvar válce s kruhovým víkem. Nevýhodou plechová popelnice je,že časem od země rezaví. Výhoda je,že je lze použít pro uložení žhavého popelu z domácích (lokálních) topenišť.
  • Plastové popelnice jsou vyrobené z tvrzeného plastu, častěji hranaté s obdélným víkem.Výhodou plastové popelnice je vyšší životnost v mokrém prostředí. Nevýhodou je,že plastová popelnice hůře odolává nárazům, a tak plast praská, a bývá hořlavá.
Zatímco plastový modrý kontejner v popředí je ohněm zcela zničen, plechový žlutý v pozadí utrpěl jen esteticky

Svoz

Popelnice v českých městech bývají pravidelně vyprazdňovány v rámci komunálních služeb, zpravidla městských, nejčastěji jednou až dvakrát týdně. Vyprazdňování popelnic zajišťuje popelářský vůz.

Historie

Název popelnice je odvozen od ukládání popela. Větší popelnice se někdy označují též jako kontejnery. Na veřejných místech se umisťují i kontejnery na tříděný odpad, z nichž některé mají někdy obdobné provedení jako klasické kontejnery či popelnice na směsný domovní odpad (komunální odpad). Jinou nádobou určenou pro odkládání odpadu je odpadkový koš, který může být umístěn v praxi leckde (např. v kanceláři, ve škole, v domácnosti, na nádraží, v parku i na dalších veřejných místech).

Galerie

Reference

Související články

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Nádoby na odpad na Wikimedia Commons