S7 Airlines: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nehody
Bez shrnutí editace
Řádek 30: Řádek 30:




'''S7 Airlines''' (dříve Sibir Airlines) ({{Vjazyce|ru}}: ОАО «Авиакомпания „Сибирь“»), patří spolu se společnostmi [[Aeroflot]], [[Transaero]] a [[UTair]] k největším leteckým společnostem v [[Rusko|Rusku]]. Je členem skupiny S7 Group, dříve mj. spolu se společností [[Globus (letecká společnost)|Globus]], která byla vyčleněna z S7 a létá pravidelné i charterové linky.
'''S7 Airlines''' (dříve Sibir Airlines) ({{Vjazyce|ru}}: ОАО «Авиакомпания „Сибирь“»), patří spolu se společnostmi [[Aeroflot]], [[Transaero]] a [[UTair Aviation|UTair]] k největším leteckým společnostem v [[Rusko|Rusku]]. Je členem skupiny S7 Group, dříve mj. spolu se společností [[Globus (letecká společnost)|Globus]], která byla vyčleněna z S7 a létá pravidelné i charterové linky.


== Historie ==
== Historie ==

Verze z 28. 4. 2011, 17:03

Šablona:Infobox Letecká společnost


S7 Airlines (dříve Sibir Airlines) (rusky: ОАО «Авиакомпания „Сибирь“»), patří spolu se společnostmi Aeroflot, Transaero a UTair k největším leteckým společnostem v Rusku. Je členem skupiny S7 Group, dříve mj. spolu se společností Globus, která byla vyčleněna z S7 a létá pravidelné i charterové linky.

Historie

Počátky společnosti

Původ společnosti je možné vysledovat až k začátkům provozu civilních letů z vojenského letiště v Novosibirské oblasti v roce 1957. Formálně byla společnost Sibir založena v roce 1992 a v roce 1994 obdržela kód ICAO. Společnost navázala na regoionální provoz Aeroflotu.

Rozvoj společnosti

V roce 2001 společnost koupila Vnukovské aerolinie a stala se společností s největším objemem přepravy na domácích linkách. Většinu svých linek začala provozovat z letiště Moskva-Domodědovo. V roce 2005 jako první ruská společnost zahájila prodel letenek přes internet.

Rebranding

V roce 2006 se stala společnost členem skupiny S7 group a s tím proběhla i změna značky (rebranding) ze Sibir na S7. S tím souvisela i kompletní změna nátěru letounů z nenápadné modro-bílé na výrazně zelenou s červeným logem. V roce 2007 byla z S7 vyčleněna společnost Globus, která byla v roce 2010 prodána. V roce 2010 se S7 stala členem aliance Oneworld

Destinace

Společnost provozuje značně rozsáhlou síť linek, převážně do destinací v Rusku a Společenství nezávislých států. Jejich počet se začátkem roku 2011 blížil devadesáti a počet obsluhovaných zemí třiceti. [1]

Do České republiky létá pravidelný spoj z Novosibirska do Prahy. Na jaře 2011 obdržela společnost přepravní práva na linku Sankt Petersburg-Pulkovo - Brno-Tuřany.

Letecké nehody

4. října 2001 byl letoun Tu-154M na lince 1812 z Tel Avivu do Novosibirska nešťastně sestřelen nad Černým mořem raketou S-200 ukrajinské armády. Zahynulo všech 78 osob na palubě.

24. srpna 2004 se letoun Tu-154B, na lince 1047 z Moskvy do Soči, stal terčem teroristického bombového útoku. K explozi došlo v prostoru Rostova na Donu. Zahynulo všech 46 osob na palubě.

9. června 2006, už pod značkou S7 Airlines, let 778, došlo k nehodě Airbusu 310 během přistání v Irkutsku. Po chybě posádky, s poruchou na obraceči tahu motorů, letoun nedobrzdil na mokré dráze a po nárazu do betonové zídky došlo k požáru. Zahynulo 124 osob, 79 se zachránilo.

Odkazy

Reference

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu S7 Airlines na Wikimedia Commons