La Rioja (Španělsko): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: gd:La Rioja (An Spàinn)
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: be-x-old:Рыёха
Řádek 92: Řádek 92:
[[ast:La Rioxa]]
[[ast:La Rioxa]]
[[be:Рыёха]]
[[be:Рыёха]]
[[be-x-old:Рыёха]]
[[bg:Ла Риоха (Испания)]]
[[bg:Ла Риоха (Испания)]]
[[br:La Rioja (Spagn)]]
[[br:La Rioja (Spagn)]]

Verze z 20. 4. 2011, 06:25

Šablona:Infobox Autonomní společenství Španělska


La Rioja je provincie a současně jedno ze 17 autonomních společenství, rozkládající se na severu Španělska. Metropolí regionu, který z historického hlediska náleží ke Staré Kastilii a je proslaven pěstováním vína, je město Logroño.

Název regionu vznikl ze slovního spojení „Río-Oja“, což se dá přeložit jako „Řeka Oja“, podle řeky Oja, která regionem protéká.

Geografie

Region hraničí na severu s autonomními společenstvími Baskicko a Navarra, na západě a jihu s autonomním společenstvím Kastilie a León, na východě s autonomním společenstvím Navarra a krátkým úsekem hranice také s autonomním společenstvím Aragonie.

Je zde suché klima s kontinentálními vlivy. V létě je zde velice teplo, v zimě naopak chladno.

Jižní část regionu je velmi hornatá. Zasahuje sem Iberské pohoří (Sistéma Ibérico), v jehož horském pásmu Sierra de la Demanda se nachází i nejvyšší hora regionu, San Lorenzo (2271 m). Severní část regionu podél řeky Ebro je naopak nížinatá.

Regionem protéká také řada řek. Nejdůležitější řekou regionu je řeka Ebro, která jím protéká od západu na východ, a tvoří i téměř celou severní hranici s autonomními společenstvími Baskicko a Navarra. Dalšími řekami jsou Tirón (Río Tirón), Oja (Río Oja), Najerilla (Río Najerilla), Iregua (Río Iregua), Leza (Río Leza), Jubera (Río Jubera), Cidacos (Río Cidacos), Linares (Río Linares) a Alhama (Río Alhama). Nachází se zde také 2 průplavy (Canal de Najerilla a Canal de Lodosa) a několik přehradních nádrží.

Města

Předsedové vlád autonomního společenství La Rioja

Ekonomický přehled

Vedle vinařství je zde významné také pěstování zeleniny. V nížině podél řeky Ebro se pěstují především žampiony, artyčoky, chřest a paprika.

Externí odkazy


Šablona:Pahýl - Španělsko