Akutní stav: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Stránka Akutní přemístěna na stránku Akutní stav: upřesnění názvu
+úprava +wikify+pahýl +bez zdroje +kategorizovat
Řádek 1: Řádek 1:
{{Kategorizovat}}
{{Přejmenovat|Akutní onemocnění|Akutní stav}}
{{Bez zdroje}}

Výraz vyjadřující náhlý nebo naléhavý stav. Používá se nejčastěji v medicíně. Akutní onemocnění obvykle začíná rychle, trvá krátce a má intenzivní příznaky. Opakem je stav označovaný jako [[chronický]].
'''Akutní stav''' je výraz vyjadřující náhlý nebo naléhavý stav. Používá se nejčastěji v [[medicína|medicíně]]. Akutní onemocnění obvykle začíná rychle, trvá krátce a má intenzivní příznaky. Opakem je stav označovaný jako [[chronický stav]].


Některá akutní onemocnění vyřeší organismus sám bez nutnosti lékařského ošetření, většina akutních onemocnění vyžaduje lékařskou péči a užívání léků. Někdy je nutná [[hospitalizace]].
Některá akutní onemocnění vyřeší organismus sám bez nutnosti lékařského ošetření, většina akutních onemocnění vyžaduje lékařskou péči a užívání léků. Někdy je nutná [[hospitalizace]].


Nástup akutního [[onemocnění]] někdy předchází tzv. prodromální stádium, charakterizované souborem nespecifických příznaků ohlašujících příchod nemoci.
Nástup akutního [[onemocnění]] někdy předchází tzv. [[prodromální stádium]], charakterizované souborem nespecifických příznaků ohlašujících příchod nemoci.

{{pahýl - lékařství}}

Verze z 13. 4. 2011, 12:49

Akutní stav je výraz vyjadřující náhlý nebo naléhavý stav. Používá se nejčastěji v medicíně. Akutní onemocnění obvykle začíná rychle, trvá krátce a má intenzivní příznaky. Opakem je stav označovaný jako chronický stav.

Některá akutní onemocnění vyřeší organismus sám bez nutnosti lékařského ošetření, většina akutních onemocnění vyžaduje lékařskou péči a užívání léků. Někdy je nutná hospitalizace.

Nástup akutního onemocnění někdy předchází tzv. prodromální stádium, charakterizované souborem nespecifických příznaků ohlašujících příchod nemoci.

Šablona:Pahýl - lékařství