Zápletka: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlep
m +linky
Řádek 1: Řádek 1:
'''Zápletka''' je důžežitá část literárního, literárně-dramatického či filmového díla, která jeho děj výrazně komplikuje - zamotává, zaplétá a zesložiťuje jeho [[děj]]. Používá se zde obvykle proto, aby se [[příběh]] díla stal pro čtenáře či diváka zajímavý, napínavý respektive atraktivní a aby tak byla upoutána jeho pozornost. Jejím opakem je pak [[rozuzlení]] (dějová katarze), které se obvykle vyskytuje v závěru uměleckého díla s tím, že k žádnému rozuzlení nemusí vždy nutně dojít a dílo má tak otevřený konec (není zde tedy zcela jasné jak bude děj dále pokračovat).
'''Zápletka''' je důžežitá část [[Literatura|literárního]], literárně-dramatického či [[film]]ového díla, která jeho děj výrazně komplikuje - zamotává, zaplétá a zesložiťuje jeho [[děj]]. Používá se zde obvykle proto, aby se [[příběh]] díla stal pro čtenáře či diváka zajímavý, napínavý respektive atraktivní a aby tak byla upoutána jeho pozornost. Jejím opakem je pak [[rozuzlení]] (dějová katarze), které se obvykle vyskytuje v závěru [[umělec]]kého díla s tím, že k žádnému rozuzlení nemusí vždy nutně dojít a dílo má tak otevřený konec (není zde tedy zcela jasné jak bude děj dále pokračovat).


==Související články==
==Související články==

Verze z 2. 4. 2011, 10:03

Zápletka je důžežitá část literárního, literárně-dramatického či filmového díla, která jeho děj výrazně komplikuje - zamotává, zaplétá a zesložiťuje jeho děj. Používá se zde obvykle proto, aby se příběh díla stal pro čtenáře či diváka zajímavý, napínavý respektive atraktivní a aby tak byla upoutána jeho pozornost. Jejím opakem je pak rozuzlení (dějová katarze), které se obvykle vyskytuje v závěru uměleckého díla s tím, že k žádnému rozuzlení nemusí vždy nutně dojít a dílo má tak otevřený konec (není zde tedy zcela jasné jak bude děj dále pokračovat).

Související články