Elektromagnetická zbraň: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m +wikilinks
m typo
Řádek 7: Řádek 7:
Na počátku 21. století vznikají kvalitativně nové zbraně založené na nových poznatcích vědy, informačních a komunikačních technologiích. Objektem napadení těchto zbraní je psychika člověka, podstatou je skryté informační ovlivňování, které tvoří narůstající nebezpečí současnosti.
Na počátku 21. století vznikají kvalitativně nové zbraně založené na nových poznatcích vědy, informačních a komunikačních technologiích. Objektem napadení těchto zbraní je psychika člověka, podstatou je skryté informační ovlivňování, které tvoří narůstající nebezpečí současnosti.
<ref>{{Citace monografie
<ref>{{Citace monografie
| příjmení = Prokfjev
| příjmení = Prokofjev
| jméno = V.F.
| jméno = V.F.
| odkaz na autora =
| odkaz na autora =

Verze z 1. 4. 2011, 12:51

Psychoelektronické ohrožení demokracie je teorie o zneužití poznatků o reakcích lidského organismu a nervového systému na modulovanou elektromagnetickou, popř. jinou energii v technologiích dálkového ovlivňování fyziologických stavů a psychických funkcí člověka. Prostředkem působení na psychické funkce a fyziologickou činnost orgánů člověka jsou psychofyzické zbraně, které jsou v klasifikaci zbraní zařazeny mezi nesmrtící zbraně. [1]

Charakteristika

Na počátku 21. století vznikají kvalitativně nové zbraně založené na nových poznatcích vědy, informačních a komunikačních technologiích. Objektem napadení těchto zbraní je psychika člověka, podstatou je skryté informační ovlivňování, které tvoří narůstající nebezpečí současnosti. [2][3] Souborným označením těchto zbraní je pojem psychofyzické zbraně. [4] Některé zdroje uvádí, že se jedná o psychotronické zbraně. Psychotronika se zaměřuje především na související techniky uplatnění vlivu na vědomí. Prostřednictvím generování (výroby) vysokých kmitočtů a nízkých kmitočtů ke kódování mozku biolokačními (biologicko radiolokačními) stanicemi pro vyvolávání psychických reakcí. Aktivní využití psychotronické zbraně je prostředkem psychologické války.[5][6] Jiné zdroje uvádí, že psychotronické zbraně tvoří součást (kategorii) psychofyzikálních zbraní a jsou definovány jako "prostředky a metody antropogenního vlivu na fyzické zdraví a lidské vědomí, na základě frekvenčních rozsahu jednotlivých orgánů a mozku člověka.[7][8] Jedná se o nové psychologické a politické technologie, kde využití různé formy informace se stává novým rozhodným faktorem i pro ovlivňování, psychiky, vědomí a vůle člověka.[9] Modulované elektromagnetického pole tvoří nosič informací, které se přenáší do lidského mozku a ovlivňuje funkce lidského chování.[10] Časopis Nature v roce 1998 zveřejnil článek z výroční schůze francouzké Národní komise pro bioetiku, ve kterém je uvedeno, že na neurologii se hledí jako na vědu jejíž vývoj otvírá cestu k ohrožení lidských práv.[11] V září roku 2000 denník Špígl z odvoláním na časopis Nature zveřejnil serii článků Psychoelektronické ohrožení demokracie – Tajné závody ve zbrojení.[12] Čímž zavedl pojem „Psychoelektronické ohrožení demokracie“. Obsahem článků jsou komentáře, výpovědi svědků, vědců, i některá technická data, které tvrdí, že Rusko a USA mají elektronické prostředky k ovládaní člověka a celých populací.

Povědomí v České republice

V České republice je pojem psychoelektronického ohrožení demokracie používám v souvislosti s činností Občanského sdružení za zákaz manipulace lidské nervové soustavy radiofrekvenčním zářením.[13]. Pojem psychotronické zbraně ani radiofrekvenční záření není v ČR běžně používán. Psychotronika je považována za doménu léčitelů.[14].

Prostředky působení na psychiku a organismus člověka

Prostřeky dálkového působení na lidskou psychiku, nervovou soustavu a ostatní orgány lidského organismu jsou souhrnně označovány jako psychofyzické zbraně. Jsou-li psychofyzické zbraně tvořeny technickým zařízením např. vyzařující elektromagnetické vlny hovoříme vysokofrekvenčních zbraních. Vysokoferekvenční zbraně jsou kategorii neletálních zbraní (Non-Lethal Weapons), což jsou takové zbraně, které mají na určitou dobu vyřadit z činnosti vybranou skupinu lidí, aniž by přímo ohrozily jejich životy, nebo vyřadit z činnosti vybrané druhy vojenské techniky, resp. znemožnit jim vést bojovou činnost.[15] Vysokofrekvenční zbraně vyzařují elektromagnetickou energii v části elektromagnetického spektra rádiových vln. Mechanismus působení vysokofrekvenčních zbraní na lidský organismus je možné rozdělit na energetický a informační. Nejvíce je prozkoumáno tepelné působení silných toků vysokofrekvenční energie. Vysokofrekvenční elektromagnetické záření, v závislosti na nosném kmitočtu a výkonu, narušuje činnost mozku a centrální nervové soustavy a dočasně vyřazuje člověka z činnosti. Může způsobovat poruchy vnímání, únavu a ospalost nebo naopak neklid a stres, pocit hladu, žízně, teploty, chladu, bolesti, svědění a někdy i další vedlejší vjemy. Účinek je jedincem vnímán současně jako nesnesitelný bolestivý pocit intenzivních šumů a pískání, doprovázený úzkostí a nevolností v závislosti na konkrétních podmínkách a parametrech signálu.[16] Všechny přímé i nepřímé účinky působení vysokofrekvenčních zbraní na lidský organismus ale zatím nejsou známy. O jejich naprosté neškodnosti není většina lékařů jednoznačně přesvědčena. Pochybnosti byly posíleny v souvislosti s válkou v Perském zálivu. Jednou z možných příčin onemocnění vojáků mohlo být jejich vystavení účinkům vysokofrekvenčního záření při průletech bojových letounů s aktivovanými rádiovými/radiolokačními rušiči nad vlastními vojsky. Někdy se hovoří o efektu tzv. slyšitelnosti rádiového vysílání zasaženou osobou, který spočívá v tom, že lidé nacházející se v silném poli rozhlasového vysílače slyší tzv. "vnitřní hlasy a hudbu". Odborníci v oboru vysvětlují podstatu tohoto jevu tím, že někteří jedinci dokáží detekovat nosnou modulovanou frekvenci nelineárním vnitřním prostředím lidského organismu s následnou transformací na signály, vnímatelné sluchovým nervem. Druhotným následkem může být zcela zřetelné pískání v uších, doprovázené poruchami spánku, nechutenstvím a nadměrnou únavou, přetrvávající i několik dní.[17]

Další systémy ovlivňující psychiku jsou odvozeny od zvukových vln tzv. akustické zbraně. Akustické zbraně zahrnují zbraně založené na vyzařování energie v celé oblasti slyšitelných kmitočtů (zvukové) a v navazujících oblastech nižších i vyšších, lidským sluchem neslyšitelných kmitočtů. Generátory zvuku velmi nízkého kmitočtu s dostatečným výkonem vyzařují kombinace nelibozvučných tónů a akordů s různými šumy a zázněji o velmi intenzivní hlasitosti. Způsobují vyřazení lidí z jakékoliv činnosti, jejich dezorientaci, nevolnost, zvracení a křeče vnitřních orgánů. Vliv infrazvuku na organismus a lidskou psychiku se v USA intenzivně zkoumal již v 60. a 70. letech, a to jak pro využití policií, tak jako zbraně. Ukázalo se, že již nízké úrovně signálu mohou vyvolat hluboký pocit strachu a davovou paniku.[18]

Externí odkazy

Literatura

  • Psychoelektrické ohrožení demokracie - Tajné závody ve zbrojení, AVIS Praha 2000
  • Цыганков В.Д.: Психотроника и безопасность России, СИНТЕГ, Москва 2003, ISBN 5-89638-066-6
  • Aktuální problémy informačního odporu (Aктуальныe проблемы информационнoгo противоборства) online

Související články

Reference

  1. Slovník geopolitické a národní bezpečnosti. str. 256 (Абдурахманов М.И. a kol.: Геополитика и национальная безопасность. Словарь основных понятий и определений. Москва., РАЕН, 1998)
  2. PROKOFJEV, V.F. Aktuální problémy informačního odporu (Aктуальныe проблемы информационнoгo противоборства): Negatívní aspekty informační revoluce 20. století. Moskva: MAKBP, 2000. S. 136. 
  3. online:
  4. Slovník geopolitické a národní bezpečnosti. str. 256 (Абдурахманов М.И. a kol.: Геополитика и национальная безопасность. Словарь основных понятий и определений. Москва., РАЕН, 1998)
  5. ЦЫГАНКОВ В.Д., ЛОПАТИН В.Н. Психотронное оружие и безопасность России. Москва: Ревл- бук, 1999. S. 129. 
  6. ПОЛІТОЛОГІЧНИЙ ВІСНИК н. 40. Київ: Ревл- бук, 2009. S. 355. 
  7. Psychotronické zbraně
  8. Psychofyzické zbraně
  9. Expert generálního štábu ozbrojených sil Ruské federace Прокофьев В.Ф.: ОПАСНО! ОБЪЕКТ АТАКИ - ПСИХИКА И СОЗНАНИЕ ЧЕЛОВЕКА (Pozor, objekt útoku - psychika a vědomí člověka)
  10. НЕФЕДОВ, Е.И. Взаимодействие физических полей с живым веществом. Тула: Тул. ГУ, 1995. 
  11. Časopis Nature, sv. 391, ze dne 22.1.1998, Výroční schůze francouzké Národní komise pro bioetiku
  12. Špígl, dne: 8., 9, 11., 12., 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19,.21., 22., 23., 24., 25., 26., 27., a 29. září 2000
  13. Babáček M.: Občanské sdružení za zákaz manipulace lidské nervové soustavy radiofrekvenčním zářením
  14. Sisyfos: Psychotronika
  15. Neletální zbraně, část Vysokfrekvenční zbraně
  16. Neletální zbraně, část Vysokfrekvenční zbraně
  17. Neletální zbraně, část Vysokfrekvenční zbraně
  18. Neletální zbraně, část Akustické zbraně