Nedá Ághá-Soltán: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Portál Írán
RedBot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.2) (robot změnil: vi:Cái chết của Neda Agha-Soltan
Řádek 49: Řádek 49:
[[ru:Ага-Солтан, Неда]]
[[ru:Ага-Солтан, Неда]]
[[tr:Nida Ağa-Sultan'ın ölümü]]
[[tr:Nida Ağa-Sultan'ın ölümü]]
[[vi:Neda Agha-Soltan]]
[[vi:Cái chết của Neda Agha-Soltan]]

Verze z 30. 3. 2011, 18:55

Nedá Sálehí Ághá-Soltán (198220. června 2009) byla íránská žena zastřelená v Teheránu během protestů proti výsledkům íránských prezidentských voleb v roce 2009. Její smrt zachytila kamera a videonahrávka se zejména díky internetu šíří po celém světě. Její smrt se tak stala jedním ze symbolů íránských povolebních protestů.

Smrt

20. června 2009 okolo 18:30 uvízla Ághá-Soltán spolu se svým učitelem hudby a dalšími dvěma osobami uprostřed teheránské zácpy. Čtveřice mířila demonstrovat proti oficiálním výsledkům prezidentských voleb v Íránu. Kvůli teplu uvnitř automobilu vůz opustila a při sledování protestů byla zastřelena do hrudi. Údajně členem polovojenské organizace Basídž.

Její smrt byla natočena a klip se pak po přidání na sítě YouTube a Facebook šířil virálně po celém světě. Ještě téhož dne se i diskuse o smrti na serveru Twitteru, která byla označována značkou #neda, stala jedním z „trending topics“, tedy téma o které je zvýšený zájem.

Video

Existují dvě videa dokumentující smrt Nedy Ághá-Soltán. Jedno ukazuje jak padá k zemi, zřejmě stále při vědomí. Na druhém je Ághá-Soltán již zřejmě v bezvědomí a začíná silně krvácet. Její poslední slova údajně byla: „Já hořím, já hořím!“

Ve druhém videu přistupuje kameraman k Ághá-Soltán a dvěma mužům. Kamera zamíří na obličej oběti, který má již prázdný výraz. Ághá-Soltán pak začne silně krvácet z nosu a úst. Je slyšet křik.

Související články