Zátažná pletenina: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
mBez shrnutí editace
mBez shrnutí editace
Řádek 2: Řádek 2:
'''Zátažná pletenina''' (angl.: ''weft-knit fabric'', něm.: ''Strickware'') je plošná [[textilie]], která vzniká postupným proplétáním [[nit]]i na jednotlivých [[pletací jehla|jehlách]] ve směru řádku.
'''Zátažná pletenina''' (angl.: ''weft-knit fabric'', něm.: ''Strickware'') je plošná [[textilie]], která vzniká postupným proplétáním [[nit]]i na jednotlivých [[pletací jehla|jehlách]] ve směru řádku.


Název se vztahuje k '''zatahování''', což je tvoření [[klička (pletenina)|kliček]] mezi jehlami (s pomocí [[platina na textilních strojích|platin]]) na pletacících strojích. <ref>Definice zatahování: http://www.skolatextilu.cz/pleteni/index.php?page=19</ref>
Název je odvozen od '''zatahování''', což je tvoření [[klička (pletenina)|kliček]] mezi jehlami (s pomocí [[platina na textilních strojích|platin]]) na pletacících strojích. <ref>Definice zatahování: http://www.skolatextilu.cz/pleteni/index.php?page=19</ref>


== Pletací stroje a zařízení ==
== Pletací stroje a zařízení ==

Verze z 22. 3. 2011, 17:43

Schéma: Řádky zátažné pleteniny

Zátažná pletenina (angl.: weft-knit fabric, něm.: Strickware) je plošná textilie, která vzniká postupným proplétáním niti na jednotlivých jehlách ve směru řádku.

Název je odvozen od zatahování, což je tvoření kliček mezi jehlami (s pomocí platin) na pletacících strojích. [1]

Pletací stroje a zařízení

Konstrukce strojů na výrobu zátažných pletenin se zakládají na postupu práce při ručním pletení, textilie zhotovené ručním pletením se však neoznačují jako zátažné pleteniny.

Průmyslově se zátažné pleteniny vyrábí na okorouhlých nebo plochých strojích, od plochých strojů jsou odvozeny pletací přístroje na ruční pohon, které se používají k výrobě malých serií a k amatérskému pletení.

Stroje jsou často doplněny vzorovacími zařízeními, ke kterým patří zejména žakárové ústrojí, zámky, vzorovací kola a bubínky a mnoho jiných. Pleteniny se také často vzorují různobarevnými nitěmi. U modeních strojů je vzorování programováno a řízeno přes počítač.

Dříve se zátažné pleteniny vyráběly (na okrouhlých strojích) také z více nití předkládaných ve formě osnovy, tato (nerentabilní) technologie se však v posledních letech prakticky nepoužívá.

Vazby a druhy zátažných pletenin

K základním vazbám se počítá jednolícní, oboulícní, obourubní vazba a interlok v různých variantách. Často používané vazební elementy jsou kličky (chytové, plyšové aj.), převěšování oček, útek.

Z kombinací základních vazeb a vazebních elementů se za pomoci vzorovacích zařízení tvoří varianty, od kterých je odvozená většina názvů zátažných pletenin, např. patent, plisé, plyš, piké, ažura, petinet, intarzie, copánek atd.

Vlastnosti

Některé vlastnosti jsou závislé na vazbě zátažné pleteniny: [2]

Vazba jednolícní oboulícní obourubní interloková
roztažnost
podélná
10-20 % mírná velmi
vysoká
vysoká
roztažnost
v příčném směru
30-50 % 50-100 % vysoká mírná
roztažnost
plošná
mírná
až vysoká
vysoká velmi
vysoká
mírná
možnost
párání
z obou
konců
jen z konce
naposled pleteného
z obou
konců
jen z konce
naposled pleteného

Z dalších vlastností se hodnotí zejména prodyšnost, tepelně izolační schopnosti, plnost, navlhavost

Použití zátažných pletenin

Spodní prádlo, punčochy, svrchní ošacení, technické výrobky, oděvní doplňky aj.

Galerie zátažných pletenin

Literatura

  • Denninger/Giese: Textil- und Modelexikon, Deutscher Fachverlag Frankfurt/Main 2006, ISBN 3-87150-848-9, str. 693
  • Kießling/Matthes: Textil- Fachwörterbuch, Berlin 1993, ISBN 3-7949-0546-6, str. 363
  • Pospíšil a kol.: Příručka textilního odborníka, SNTL Praha 1981, str. 731-737

Reference