Mac Mini: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: th:แมคมินิ
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m r2.5.1) (robot přidal: da:Mac Mini
Řádek 33: Řádek 33:
[[ar:ماك ميني]]
[[ar:ماك ميني]]
[[ca:Mac mini]]
[[ca:Mac mini]]
[[da:Mac Mini]]
[[de:Apple Mac mini]]
[[de:Apple Mac mini]]
[[en:Mac Mini]]
[[en:Mac Mini]]

Verze z 15. 3. 2011, 19:52

Šablona:Infobox Apple

Mac mini je miniaturní a nejlevnější počítač od firmy Apple. Je navržen tak, aby nabízel co nejvíce funkcí v co nejmenším a velice elegantním balení. Apple poměrně dlouho vyráběl pouze dvě řady stolních počítačů - iMac (a eMac) se zabudovanou obrazovkou a pracovní stanice Power Mac. Mac mini představuje díky relativně nízké ceně možnost jak vstoupit do světa Apple s co nejnižšími náklady za využití stávajících periferií (displej, klávesnice, myš) a umožnit přechod současným uživatelům Windows. Mac mini je vhodný pro nasazení v domácnosti (nikoliv však jako herní počítač), v kancelářích a nezřídka i jako pracovní stanice v DTP studiích.

Poprvé byl představen 11. ledna roku 2005 na konferenci Macworld Expo. Celosvětově (a tedy i v České republice) se začal prodávat 29. ledna téhož roku. Mac mini byl oznámen ve stejnou dobu, jako miniaturní hudební přehrávač iPod shuffle, přičemž management firmy očekával od obou těchto výrobků, že svou nízkou cenou zaujmou nový segment trhu, zákazníky citlivé na cenu, což se podařilo

Od ledna 2006 se počítač dodává již s procesorem Intel, tím Apple zahájil přechod od procesorů PowerPC na zcela odlišnou procesorovou platformu Intel.

Přehled

Od ostatních počítačů se Mac mini odlišuje především svými extrémně malými rozměry: je 16,5 cm široký, 16,5 cm hluboký a 5,1 cm vysoký (6,5 × 6,5 × 2 palce). Počítač se na rozdíl od ostatních produktů Apple prodává bez klávesnice a myši. Taková nabídka vychází z předpokladu, že Mac mini je přístroj pro „switchers“ – lidi, kteří přecházejí na Apple z počítače PC se systémem Microsoft Windows a využijí své původní příslušenství.

Mac mini používá ke komunikaci s příslušenstvím standard USB, což činí z napojení kompatibilních zařízení velmi jednoduchou záležitost. Pro připojení monitoru slouží digitální Mini DisplayPort a HDMI. V balení je téke redukce HDMI na DVI.

Jako operační systém používá Mac mini Mac OS X, který je v počítači nainstalovaný z výroby. Kromě operačního systému má také předinstalovaný další software: webový prohlížeč Safari, multimediální balík iLife na tvorbu filmů, DVD, hudby a webových stránek a pro správu fotografií a hudby a řadu dalšího software.

Šablona:Pahýl - počítače