Inline brusle: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 17: Řádek 17:
* [http://www.inline-online.cz/ www.inline-online.cz]
* [http://www.inline-online.cz/ www.inline-online.cz]
* [http://www.inlajn.cz/ www.inlajn.cz]
* [http://www.inlajn.cz/ www.inlajn.cz]
* [http://www.svetkolecek.cz/ www.svetkolecek.cz]
* [http://www.czechinline.cz CILA- alpine slalom]
* [http://www.czechinline.cz CILA- alpine slalom]
* [http://www.i-brusle.cz/cyklostezky.aspx Seznam cyklostezek a míst vhodných pro bruslení v ČR]
* [http://www.i-brusle.cz/cyklostezky.aspx Seznam cyklostezek a míst vhodných pro bruslení v ČR]

Verze z 15. 3. 2011, 08:58

Šablona:Upravit - sport

Fitness brusle
Závodní inline brusle
Inline freestyler

Inline brusle jsou kolečkové brusle, které mají kolečka umístěná v jedné řadě za sebou. Samotná brusle se skládá z boty, rámu a koleček. Tyto části se liší podle způsobu použití bruslí. Neméně důležitou částí brusle jsou ložiska.

Inline bruslení je mladý sport, rozšířený po celém světě, který se člení do několika kategorií. Každá kategorie používá specifický typ brusle.
Kondiční variantě (fitness) se věnuje stále více lidí. Stále více zájemců si získává i inline rychlobruslení. Závody se konají v mnoha variantách a délkách (od 200m po maratony a dálkové závody), a to jak na dráze, tak na silnici. Ve skateparcích dovádějí odvážní vyznavači aggressive bruslení na různých umělých překážkách. V Evropě jsou též rozšířené inline jízdy městy, například Paříž, Berlín, Londýn, Bratislava atd. V České republice je největší obdobnou akcí pravidelné noční bruslení v Opavě - Blade Nights, která se koná každou sobotu od května do září. Průměrný počet účastníků na této akci, která probíhá v ulicích města při zastavené dopravě, bývá okolo pěti set.

Typy inline bruslí se dělí dle zaměření:

  • hokejové; Tyto brusle vycházejí ze své lední varianty, kolečka jsou menší, často mají tzv. "rockering" (česky houpací rám) který umožňuje rychlé změny směru.
  • rychlobruslařské; Závodní brusle jsou typické nízkou botou, dlouhým rámem a 4 velkými kolečky. Dříve se používalo 5 koleček menší velikosti. Kolečka se používají o průměru 90 - 110 mm. Pro maratony se používá i vysoká bota známá z fitness, ovšem patřičně upravená.
  • freestyle; Tyto brusle jsou typické krátkým rámem a menšími kolečky. Brusle se používá pro slalom a ježdění v městské zástavbě.
  • fitness; Rekreační a fitness kategorie v současnosti splývají. Jedná se především o pohodlné brusle na kondiční jízdu. Někteří výrobci již používají velká kolečka i v této kategorii, což je výhodné pro překonávání drobných nerovností. Brusle je vybavena patní brzdou.
  • agresivní; Poznají se podle pevné skeletové boty a malých, tvrdých koleček. Jsou vhodné na skákání a provádění různých akrobatických triků na speciálních pevných překážkách. Jako překážky se využívají i městské prvky jako zábradlí, obrubníky a schody.
  • speciální; Do této kategorie se řadí ostatní brusle pro méně rozšířené disciplíny jako sjezd, alpine slalom a další.
Různá kolečka pro inline brusle.

Externí odkazy