Jazyková rada (Norsko): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Odstranění linku na rozcestník Kodifikace s použitím robota - Změněn(y) odkaz(y) na kodifikace (lingvistika)
Amirobot (diskuse | příspěvky)
Řádek 19: Řádek 19:


[[af:Noorse Taalraad]]
[[af:Noorse Taalraad]]
[[ar:مجلس اللغة النرويجية]]
[[cy:Cyngor Iaith Norwy]]
[[cy:Cyngor Iaith Norwy]]
[[de:Rat für Norwegische Sprache]]
[[de:Rat für Norwegische Sprache]]

Verze z 24. 2. 2011, 11:35

Jazyková rada (Språkrådet) je poradní orgán norské vlády v záležitostech týkajících se norského jazyka a jazykového plánování.

Cílem Jazykové rady je ochrana kulturního dědictví mluvené i psané norštiny, podpora znalosti norštiny a její historie, podpora tolerance a vzájemné ohleduplnosti mezi uživateli různých variet norštiny (bokmål, nynorsk, nářečí) a ochrana práv každého občana s ohledem na užívání jazyka.

Rada vydává doporučení státním orgánům v záležitostech týkajících se norského jazyka, zejména pak použití ve školách, Norské rozhlasové společnosti (Norsk Rikskringkasting) a vládních organizacích. Vydává prohlášení o způsobech kodifikace spisovného jazyka a místních jmen. Dále předkládá návrhy jazykových právních norem, poskytuje poradenství pro veřejnost a podílí se na spolupráci severských zemí při jazykové kultivaci.

Jazyková rada byla ustavena zákonem z roku 1972 a spadá pod norské ministerstvo kultury a církví. Navázala na Norskou jazykovou komisi (Norsk språknemnd), kterou ustanovil v roce 1951 norský parlament (Storting) a která začala pracovat na nové pravopisné normě. Cílem bylo především omezit počet dubletních tvarů. Výsledkem byla tzv. učebnicová norma (Læreboknormalen) z roku 1959.

Čtvrtletně vydává časopis Språknytt (Jazykové noviny).

Související články

Externí odkazy