Xilinx: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: fa:زایلینکس
Řádek 67: Řádek 67:
[[en:Xilinx]]
[[en:Xilinx]]
[[es:Xilinx]]
[[es:Xilinx]]
[[fa:زایلینکس]]
[[fr:Xilinx]]
[[fr:Xilinx]]
[[it:Xilinx]]
[[it:Xilinx]]

Verze z 23. 2. 2011, 18:42

Xilinx je americká firma založená v roce 1985 a sídlící v Seattlu, je jedním z největších světových výrobců logických obvodů.

V současné době vyrábí více než polovinu programovatelných hradlových polí (FPGA), které vyvinula jako první na světě. Největší zbraní firmy Xilinx je její bezkonkurenčně největší sortiment, který se skládá z jednoduchých obvodů, až po hradlová pole.

Uplatnění nacházejí součástky firmy ve značném množství odvětví, jako například telekomunikace, počítače, průmyslová technika.

Firma také spolupracuje s více než 1800 univerzitami na celém světě díky svému Xilinx univerzitnímu programu. Nabízí zde volně dostupný přístup k softwarovým nástrojům, jako například ISE WebPack.

Technologie

Xilinx je developer FPGA a CPLD přístrojů. Nabízí přístroje pro rodiny s lepidlem logiky (CoolRunner, CoolRunner-II). Nízké náklady(Spartan) a high end aplikace(Virtex).

Virtex-II Pro, Virtex-4, a FPGA Virtex-5 jsou zajímavé především pro System-on-a-chip (SoC nebo SOC). SOC se vztahuje na integraci všech komponent v počítači nebo v jiných elektronických systémů do jednoho integrovaného obvodu (čipu),protože mohou obsahovat až 2 IBM PowerPC jádra.

Spartan serie

Tato serie má výhodu především v nízkých nákladech dílů, jsou ovšem pomalejší než Virtex součástky a nemají vestavěná jádra PowerPC.

Generace Logické buňky Popis
Spartan-3 1700 až 75 000 Vysoká hustota buněk
Spartan-3A 1500 až 25 000 Optimalizované I/O
Spartan-3AN 1500 až 25 000 Bez paměti
Spartan-3E 2 000 až 33 000 Logické optimalizované
Spartan-3A DSP 37 000 až 54 000 DSP optimalizované

Virtex serie

Řada Virtex má kromě běžných FPGA logických struktur vestavěné funkce. Počet násobičů v rozmezí od několika desítek až několika stovek, a to v závislosti na přístroji. Obdobně platí, že výše blokové paměti RAM se pohybuje od několika set kilobitů až desítek megabitů. Přestože všechny modely zahrnují některé blokové paměti RAM a násobiče, vestavěné PowerPC jádra a SerDes hardware jsou k dispozici pouze u vybraných modelů. Spouštění s Virtex-4, Xilinx převedeni na které mají několik verzí svých výrobků s různými vlastnostmi, jsou optimalizovány pro různé účely. Tradičně jediný rozdíl mezi modely v rámci série byla velikost a tím i ceny.

Ocenění

  • Xilinx se umístil mezi 100 nejlepšími společnostmi pro práci
  • Nejvýznamnější konkurenci pro Xilinx představuje Altera, Lattice Semiconductor, Actel a QuickLogic.

Externí odkazy