Patrick Moore (environmentalista): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+externí odkaz (rozhovor Na plovárně)
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: no:Patrick Moore
Řádek 53: Řádek 53:
[[it:Patrick Moore]]
[[it:Patrick Moore]]
[[la:Patricius Moore (naturae defensor)]]
[[la:Patricius Moore (naturae defensor)]]
[[no:Patrick Moore]]
[[sv:Patrick Moore]]
[[sv:Patrick Moore]]

Verze z 13. 2. 2011, 23:44

Patrick Moore (* 1947, Winter Harbour, Britská Kolumbie, Kanada) je kanadský ochránce životního prostředí, spoluzakladatel Greenpeace, s níž se později rozešel, zastánce trvale udržitelného rozvoje a jaderné energetiky, člen organizace Environmentalisté pro jadernou energii. Je zakladatelem poradenské firmy Greenspirit Strategies [1] [2] zabývající se ochranou životního prostředí, kterou řídí[1][2]

Životopis

Patrick Moore vystudoval lesnictví a genetiku na University of British Columbia v roce 1972 získal v oboru ekologie titul Ph.D.

Na konci 60. let se stal radikálním ekologickým aktivistou a v roce 1971 spoluzaložil organizaci Greenpeace. Na lodi Phyllis Cormack se účastnil protestů proti testům jaderných zbraní na Aleutách (Amčitka) a v roce 1975 známé blokády sovětských velrybářských lodí, která Greenpeace získala velkou popularitu. Devět let (1977 - 1986) byl prezidentem (předsedou) Greenpeace Kanada, 7 let (1979 - 1986, od jejího založení) ředitelem Greenpeace International. O jaderné energii se tenkrát vyjadřoval ve smyslu, že je „synonymem pro jaderný holokaust“.

V průběhu 80. let se Moore začal svými názory rozcházet s ostatními členy, protože se podle svých slov už „nedokázal ztotožnit se stále silnější snahou o odmítnutí udržitelného rozvoje a konsenzuální politiky ve prospěch neustálých konfrontací a narůstajícího extremismu“[3], hnutí se mu začalo zdát dogmatické a ideologické a cítil se v něm jako v intelektuální svěrací kazajce[4] , hnutí se podle Moora rovněž začalo zaměřovat spíš na mediální prezentaci svých aktivit než na skutečné řešení problémů životního prostředí[5].

V roce 1986 Moore Greenpeace opustil, 4 roky byl viceprezidentem společnosti vyrábějící tepelná čerpadla, v roce 1991 založil poradenskou firmu Greenspirit, zabývající se ochranou životního prostředí[6], kterou od té doby řídí.

Moore se silně zasazuje za rozvoj jaderné energetiky (kterou považuje za nezbytnou součást jakéhokoliv realistického plánu na snížení spotřeby fosilních paliv a omezení skleníkového efektu) i obnovitelných zdrojů, pro konsenzuální ochranu životního prostředí společností a za trvale udržitelný rozvoj.

V listopadu 2007 Moore navštívil i Česko.[7]

Reference

Související články

Externí odkazy