MBDA MICA: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: en:MICA (missile)
EmausBot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.4) (robot změnil: it:MICA (missile)
Řádek 94: Řádek 94:
[[fr:MICA]]
[[fr:MICA]]
[[hu:Mica]]
[[hu:Mica]]
[[it:Matra MICA]]
[[it:MICA (missile)]]
[[ja:MICA (ミサイル)]]
[[ja:MICA (ミサイル)]]
[[ms:MBDA MICA]]
[[ms:MBDA MICA]]

Verze z 12. 2. 2011, 15:53

Letecká verze střely Mica IR v podvěsu pod křídlem letounu Dassault Rafale.

MBDA MICA (francouzsky: Missile d’Interception, de Combat et d’Autodéfense) je francouzská řízená střela krátkého a středního dosahu (dle platformy), používaná k ničení vzdušných cílů – letadel, vrtulníků, bezpilotních letounů, ale i jiných řízených střel. Střely MICA mohou operovat za každého počasí a díky pokročilé elektronice jsou typu „odpal a zapomeň“. Systémem mohou být vybaveny jak bojové letouny, tak v případě jeho vertikálně odpalované varianty i pozemní jednotky a válečné lodě.

MICA

Soubor:Mirage2000-5F 1-2 Cigognes.jpg
Mirage2000-5F nesoucí střely MICA

Střely MICA vyvíjela od počátku 80. let francouzská společnost Matra jako univerzální výzbroj pro stíhací letouny Dassault RafaleDassault Mirage 2000-5.[1] Do výzbroje letectva byla střela zavedena v roce 1996. Díky tomu, že je vhodná jak pro využití na krátké vzdálenosti, tak i za hranicí viditelnosti (od 500 m do 60 km)[1], nahradila nejen řízené střely Matra Super 530, ale zároveň i typ Matra R550 Magic. Pro bojové letouny jsou vyráběny dvě verze střely – MICA RF s aktivním radarovým naváděním (od roku 1996) a MICA IR s pasivním infračerveným naváděním (od roku 2000). Obě varianty jsou přitom vhodné pro operace v prostředí s vysokým stupněm rušení.

VL MICA

Později byly střely MICA adaptovány i pro použití u armády a námořnictva. Systém VL MICA byl poprvé představen v roce 2000 na veletrhu v Singapuru. První zkušební vertikální odpal střely proběhl v roce 2001.[2] První pozemní komplet VL MICA se stal operačním v červenci 2009.[3] V roce 2006 si systém VL MICA zvolil Omán jako výzbroj pro své nové korvety třídy Khareef.[2]

Varianta VL MICA je protiletadlový raketový komplet krátkého dosahu, z nějž jsou střely odpalovány vertikálně. Systém existuje jak v pozemní, tak v námořní variantě. Vyznačuje se rychlou reakcí, 360° pokrytím a schopností boje s několika cíli současně. Interval mezi odpálením dvou střel jsou dvě vteřiny. Opět jsou vyráběny dvě verze střely VL MICA, lišící se typem navádění - VL MICA RFVL MICA IR.

Pozemní verzi systému tvoří taktické řídící centrum (TOC – Tactical Operation Centre), třídimenzionální radar a 3–6 vypouštěcích kontejnerů, každý obsahující čtyři střely MICA. Vypouštěcí kontejnery jsou totožné v námořní i pozemní verzi. Všechny prvky jsou umístěny na pětitunových nákladních vozidlech, což zaručuje vysokou pohyblivost systému.

Hlavní technické údaje VL Mica[4]

  • Délka: 3,1 m
  • Průměr: 16 cm
  • Rozpětí: 0,48 m
  • Hmotnost: 112 kg
  • Hlavice: 12 kg
  • Rychlost: 3+ M
  • Dolet: 10+
  • Dostup: 9+

Odkazy

Reference

  1. a b MICA – Multi-mission Air-to-Air missile system [online]. MBDA Systems [cit. 2010-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Vertical Launch Mica Short Range Air Defence System, Europe [online]. Army-technology.com [cit. 2010-11-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. VERTICAL LAUNCH MICA [online]. MBDA Systems [cit. 2010-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Specification – Vertical Launch Mica Short Range Air Defence System, Europe [online]. Army-technology.com [cit. 2010-11-02]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu MBDA MICA na Wikimedia Commons