Con: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
MystBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: fr:Convention de fans
Řádek 13: Řádek 13:
[[de:Convention]]
[[de:Convention]]
[[en:Fan convention]]
[[en:Fan convention]]
[[fr:Convention de fans]]
[[he:כנס חובבים]]
[[he:כנס חובבים]]
[[it:Convention#Convention di fan]]
[[it:Convention#Convention di fan]]

Verze z 2. 2. 2011, 22:46

Tento článek je o setkání fanoušků. Další významy jsou uvedeny na stránce Con (rozcestník).

Con (z anglického convention) je setkání fanoušků sci-fi, fantasy, určitého televizní seriálu, filmu, spisovatele, herce nebo jiné zábavy (počítačové hry, anime, stolní hry, karetní hry) na předem domluveném místě a předem domluvené době. V angličtině může znamenat jakékoliv setkání. (Např. Gatecon - setkání příznivců seriálu Hvězdná brána; Trpaslicon – setkání fanoušků seriálu Červený trpaslík; BabCon – setkání fanoušků seriálu Babylon 5; GleeCon – setkání fanoušků online hry Space Domination)

Cony bývají z pravidla vícedenní akce s alespoň částečně předem daným programem. Běžným programem takového setkání bývají přednášky, někdy i s dabéry, či překladateli, hry, možnost zakoupení suvenýrů (triček, hrníčků, placek...) či burzy, soutěže a často také Cosplay a promítání fanfilmů, případně i parodií v daném žánru. Často se jako místo conu vybírá škola, kde např. probíhají prázdniny.

Zvláštní akcí, kde se koná více conů zaráz je Festival fantazie, který se koná většinou na začátku července v Chotěboři a trvá přibližně 11 dní. Na podzim probíhá Festival fantazie speciál, který je pokračováním Festivalu fantazie a trvá 3 dny v Chotěboři