Kadima: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Portálové šablony dle doporučení (s pomocí dat od Dannyho B.)
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot přidal: id:Kadima
Řádek 81: Řádek 81:
[[he:קדימה]]
[[he:קדימה]]
[[hr:Kadima]]
[[hr:Kadima]]
[[id:Kadima]]
[[io:Kadima]]
[[io:Kadima]]
[[it:Kadima]]
[[it:Kadima]]

Verze z 20. 1. 2011, 17:54

Šablona:Infobox politická strana Kadima (hebrejsky: קדימה; „vpřed“ či „kupředu“) je izraelská liberálně centristická politická strana usilující o urychlené řešení izraelsko-palestinského konfliktu.[1] Po volbách v roce 2006, kdy získala 29 ze 120 křesel v Knesetu, se stala nejsilnější izraelskou politickou stranou. Z nedávných průzkumů veřejného mínění z 9. března 2008 vyplývá, že strana ztrácí na popularitě.[2]

Historie

Výsledky voleb do Knesetu
(počet mandátů)
Současná předsedkyně strany Cipi Livniová

Evakuace židovských osad z Pásma Gazy a jednostranné stažení se Izraele z tohoto území vytvořilo na izraelské politické scéně napětí a vedlo k rozštěpení vládní strany Likud a Strany práce.[3] Z Likudu vystoupil tehdejší premiér Ariel Šaron a 21. listopadu 2005 společně s některými svými kolegy (Ehud Olmert, Cipi Livni, aj.) založil stranu Kadima. K ní se připojilo i několik politiků ze Strany práce (Šimon Peres, Dalia Icik, Chajm Ramon, aj.).

Současně se založením Kadimy Ariel Šaron požádal prezidenta o rozpuštění Knesetu a vypsání předčasných voleb. Šaron začal stranu připravovat na předčasné volby, ale po sérii zdravotních problémů utrpěl 4. ledna 2006 vážnou mozkovou mrtvici po níž upadl do kómatu, ze kterého se již neprobral. V lednu 2006 stanul v čele strany tehdejší vicepremiér Ehud Olmert, který se o měsíc později, poté co byl Ariel Šaron prohlášen za neschopného vykonávat funkci premiéra, ujal funkce premiéra. Ehud Olmert vedl nakonec stranu do předčasných voleb v březnu 2006. Ve volbách do 17. Knesetu - 28. března 2006 - získala Kadima 29 ze 120 křesel (tj. 22%) a stala se tak nejsilnější politickou stranou v zemi.

Následující sestavení vlády připadlo na Ehuda Olmerta, který složil vládní koalici sestávající se z Kadimy, Strany práce, strany Šas, strany důchodců Gil. Po Druhé libanonské válce v létě 2006 přizval do vlády radikálně pravicovou stranu Jisra'el Bejtejnu („Náš domov Izrael“).

Kadima a především její předseda Ehud Olmert se zdiskreditovali po fiasku v Druhé libanonské válce v létě 2006, která zdiskreditovala i politiku jednostranných ústupků, kterou zahájil Ariel Šaron jednostranným stažením Izraele z Pásma Gazy.[1] Od 17. září 2008 je předsedkyní strany Cipi Livniová.

Ve volbách v roce 2009 Kadima zvítězila a získala 28 mandátů.

Odkazy

Související články

Poznámky

  1. a b BusinessInfo.cz Izrael: Vnitropolitická charakteristika - Charakteristika vládních stran. [online] [Cit.2008-03-22]. Dostupné online.
  2. Eretz.cz Tradiční izraelské strany se vracejí, Kadima končí; Strana práce změní vedení. [online] [Cit.2008-03-22]. Dostupné online.
  3. ČEJKA, Marek. Izrael a Palestina - Minulost, současnost a směřování blízkovýchodního konfliktu. 2. vyd. Praha: Barrister & Principal, 2007. ISBN 978-80-87029-16-9. S. 308. 

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - Izrael

Šablona:Izraelské politické strany