Kníže z Asturie: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Chobot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.5) (robot změnil: ko:아스투리아스 공작
Chobot (diskuse | příspěvky)
m r2.6.5) (robot změnil: ko:아스투리아스 공
Řádek 32: Řádek 32:
[[it:Principe delle Asturie]]
[[it:Principe delle Asturie]]
[[ja:アストゥリアス公]]
[[ja:アストゥリアス公]]
[[ko:아스투리아스 공작]]
[[ko:아스투리아스 ]]
[[nl:Prins van Asturië]]
[[nl:Prins van Asturië]]
[[oc:Prince d'Astúrias]]
[[oc:Prince d'Astúrias]]

Verze z 18. 1. 2011, 13:09

Erb knížat z Asturie.

Asturijský kníže, či Kníže z Asturie (španělština|španělsky Príncipe de Asturias) je hlavní titul náležící následníkovi španělské koruny. V současnosti je jím Jeho královská Výsost Don Filip Bourbonský a Řecký (Felipe de Borbón y Grecia). Podle královského výnosu jsou od roku 1977 historické tituly následníků španělských provincií:

Krom toho se prostřednictvím stejnojmenné nadace každoročně udělují ceny Premios Príncipe de Asturias (Cena knížete z Asturie) na velkolepém aktu v Oviedu.

Vznik titulu

Zástava Knížete z Asturie

Původ Knížectví Asturie sahá až k počátkům 14. století, kdy se pod názvem Asturias de Oviedo vytvořil první velké šlechtické panství dona Rodriga Álvareze, jenž se poté jmenoval don Rodrigo Álvarez de las Asturias (příležitostně užíval též příjmení "Álvarez-Nava", jako ekvivalent k "Álvarez de las Asturias", nabytím pozemků v obci Nava v asturském knížectví). Když zemřel bez následníka, přešlo na Jindřicha Trastamarského, který je postoupil svému nemanželskému synovi Alfonsovi Enríquezi. Za vlády Juana I., hrabě de Noreña zosnoval několik nepokojů, což mělo za následek, že král zkonfiskoval panství a připojil je ke královské Koruně.