Nikolaos Andriakopulos: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
MystBot (diskuse | příspěvky)
WikitanvirBot (diskuse | příspěvky)
m r2.7.1) (robot změnil: fi:Nikolaos Andriakopulos
Řádek 26: Řádek 26:
[[en:Nikolaos Andriakopoulos]]
[[en:Nikolaos Andriakopoulos]]
[[es:Nikolaos Andriakopoulos]]
[[es:Nikolaos Andriakopoulos]]
[[fi:Nikolaos Andriakopoulos]]
[[fi:Nikolaos Andriakopulos]]
[[fr:Nikólaos Andriakópoulos]]
[[fr:Nikólaos Andriakópoulos]]
[[it:Nikolaos Andriakopoulos]]
[[it:Nikolaos Andriakopoulos]]

Verze z 13. 1. 2011, 22:28

Šablona:Infobox medaile Šablona:Infobox medaile soutěž Šablona:Infobox medaile položka Šablona:Infobox medaile položka |}

Nikolaos Andriakopoulos (řecky Νικόλαος Ανδριακόπουλος, narozen roku 1878, Patra — datum úmrtí neznámé) byl řecký gymnasta, olympijský vítěz ve šplhu z prvních moderních olympijských her v Athénách v roce 1896. Byl členem spolku Panachaikos Gymnastikos Syllogos (Panhelénský tělocvičný svaz Athén).

Letní olympijské hry 1896

Andriakopulos soutěžil v roce 1896 na letních olympijských hrách v Athénách ve šplhu na laně. Spolu s krajanem Thomasem Xenakisem byli jediní z pěti účastníků, kteří zdolali po laně celou cestu až na vrchol, dlouhou 14 metrů. Andriakopulos skončil v čase 23,4 sekundy, což znamenalo vítězství v souboji s Xenakisem a zisk zlaté medaile (tehdy se však udělovala za první místo medaile stříbrná). Toto byla poslední řecká zlatá medaile v gymnastice až do roku 1996, kdy Ioannis Melissanidis zvítězil v prostných na olympiádě v Atlantě (USA). Byl také v týmu, který soutěžil v paralelní soutěži družstev ve šplhu na tyči. V této soutěži, kde byl Andriakopulos členem Panellinios Gymnastikos Syllogos, se s tímto týmem umístil na druhém místě.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Nikolaos Andriakopoulos na anglické Wikipedii.