Sigourney Weaver: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: tl:Sigourney Weaver
Bez shrnutí editace
Řádek 30: Řádek 30:


== Životopis ==
== Životopis ==
Narodila v New Yorku bývalému prezidentu televizní společnosti [[NBS]] [[Pat Weaver|Patu Weaverovi]] a prominentní anglické herečce [[Desirée Hawkins Ingles|Desirée Hawkins Inglesové]]. V osmnácti letech byla v rámci [[Kibucový dobrovolník|dobrovolnického projektu]] v [[izrael]]ském [[kibuc]]u. Studovala na [[Yale]] a poté se v roce [[1984]] provdala za divadelního režiséra Jima Simpsona. Zpočátku také spolupracovala s [[Woody Allen]]em. Nejvíce se však stala známou rolí Ellen Ripleyové ve čtyřdílném filmu ''[[Vetřelec (film)|Vetřelec]]''. Za hlavní roli v komedii ''[[Podnikavá dívka]]'' byla nominována na [[Oscar]]a a získala za ni [[Zlatý glóbus]].
Narodila v New Yorku bývalému prezidentu televizní společnosti [[NBS]] [[Pat Weaver|Patu Weaverovi]] a prominentní anglické herečce [[Desirée Hawkins Ingles|Desirée Hawkins Inglesové]]. V osmnácti letech byla v rámci [[Kibucový dobrovolník|dobrovolnického projektu]] v [[izrael]]ském [[kibuc]]u. Studovala na [[Yale]] a poté se v roce [[1984]] provdala za divadelního režiséra Jima Simpsona. Zpočátku také spolupracovala s [[Woody Allen]]em. Nejvíce se však stala známou rolí Ellen Ripleyové ve čtyřdílné sérii ''[[Vetřelec (film)|Vetřelec]]''. Za hlavní roli v komedii ''[[Podnikavá dívka]]'' byla nominována na [[Oscar]]a a získala za ni [[Zlatý glóbus]].


== Filmografie ==
== Filmografie ==

Verze z 18. 12. 2010, 11:36

Šablona:Infobox HerecSigourney Weaver, rodným jménem Susan Alexandra Weaver (8. října 1949, New York, USA) je americká herečka.

Životopis

Narodila v New Yorku bývalému prezidentu televizní společnosti NBS Patu Weaverovi a prominentní anglické herečce Desirée Hawkins Inglesové. V osmnácti letech byla v rámci dobrovolnického projektu v izraelském kibucu. Studovala na Yale a poté se v roce 1984 provdala za divadelního režiséra Jima Simpsona. Zpočátku také spolupracovala s Woody Allenem. Nejvíce se však stala známou rolí Ellen Ripleyové ve čtyřdílné sérii Vetřelec. Za hlavní roli v komedii Podnikavá dívka byla nominována na Oscara a získala za ni Zlatý glóbus.

Filmografie

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Sigourney Weaver na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - herec