Enduro: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: == Enduro == Je Motocyklový sport při němž musí jezdec motocyklu projet teréním úsekem v co nejkratší době. Závodí se na speciálním motocyklu, který ...
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
== Enduro == Je [[Motocyklový sport]] při němž musí jezdec motocyklu projet teréním úsekem v co nejkratší době. Závodí se na speciálním [[Motocykl|motocyklu]], který musí splňovat nutnou výbavu pro silniční provoz. Na vytyčené trati jsou zpravidla kontrolní body, které musí jezdec projet, v opačném případě dostává trestné body nebo hrozí vyloučení ze soutěže. Vrcholovým podnikem je mistrovství světa. Sportovci se sdružují pod Mezinárodní motocyklovou federaci [[FIM]]. Nejznámější motocyklovou soutěží v enduru je [[Mezinárodní motocyklová šestidenní]] nebo vytrvalostní závody typu [[Rallye Dakar]].
'''Enduro''' Je [[Motocyklový sport]] při němž musí jezdec motocyklu projet teréním úsekem v co nejkratší době. Závodí se na speciálním [[Motocykl|motocyklu]], který musí splňovat nutnou výbavu pro silniční provoz. Na vytyčené trati jsou zpravidla kontrolní body, které musí jezdec projet, v opačném případě dostává trestné body nebo hrozí vyloučení ze soutěže. Vrcholovým podnikem je mistrovství světa. Sportovci se sdružují pod Mezinárodní motocyklovou federaci [[FIM]]. Nejznámější motocyklovou soutěží v enduru je [[Mezinárodní motocyklová šestidenní]] nebo vytrvalostní závody typu [[Rallye Dakar]].
Slovo enduro je odvozeno z anglického ENDURACE (výdrž).
Slovo enduro je odvozeno z anglického ENDURACE (výdrž).
Mezi největší výrobce enduro motocyklů patří rakouská [[KTM]]. Mezi další přední výrobce patří japonská čtyřka [[Yamaha]], [[Honda]], [[Kavasaki]], [[Suzuki]], jejíž enduro speciály jsou odvozeny od [[Motokros|motokrosových]].
Mezi největší výrobce enduro motocyklů patří rakouská [[KTM]]. Mezi další přední výrobce patří japonská čtyřka [[Yamaha]], [[Honda]], [[Kavasaki]], [[Suzuki]], jejíž enduro speciály jsou odvozeny od [[Motokros|motokrosových]].

Verze z 17. 12. 2010, 10:09

Enduro Je Motocyklový sport při němž musí jezdec motocyklu projet teréním úsekem v co nejkratší době. Závodí se na speciálním motocyklu, který musí splňovat nutnou výbavu pro silniční provoz. Na vytyčené trati jsou zpravidla kontrolní body, které musí jezdec projet, v opačném případě dostává trestné body nebo hrozí vyloučení ze soutěže. Vrcholovým podnikem je mistrovství světa. Sportovci se sdružují pod Mezinárodní motocyklovou federaci FIM. Nejznámější motocyklovou soutěží v enduru je Mezinárodní motocyklová šestidenní nebo vytrvalostní závody typu Rallye Dakar. Slovo enduro je odvozeno z anglického ENDURACE (výdrž). Mezi největší výrobce enduro motocyklů patří rakouská KTM. Mezi další přední výrobce patří japonská čtyřka Yamaha, Honda, Kavasaki, Suzuki, jejíž enduro speciály jsou odvozeny od motokrosových. Krok s nimi drží původně švédská nyní italská Husqvarna, která je majetkově propojena s německou BMW.