Root.cz: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Link fix
JagRoBot (diskuse | příspěvky)
m Robot ujednotil nadpis sekce externích odkazů
Řádek 35: Řádek 35:
Od roku 2009 se root.cz podílí na vydávání magazínu [[OpenMagazin]].
Od roku 2009 se root.cz podílí na vydávání magazínu [[OpenMagazin]].


== Externí odkaz ==
== Externí odkazy ==
* http://www.root.cz/
* http://www.root.cz/



Verze z 12. 12. 2010, 03:24

Root.cz je český internetový zpravodajský server zaměřený převážně na operační systém Linux, svobodný software, internetové dění a oblast informačních technologií.

Server založili bratři Tomáš Krause a Michal Krause jako projekt vlastní firmy 4Web a první článek na Root.cz vyšel 26. ledna 1999. Server kromě zpravodajství pravidelně přináší také recenze, návody, tipy a triky určené profesionálům, zároveň také obsah přibližující Linux široké počítačové veřejnosti. V roce 2002 se firma 4Web spojila se společností Internet Info, s.r.o. (servery Lupa.cz, Měšec.cz atd.), která je jeho současným vydavatelem.

Obsah serveru

Zpravodajský server Root.cz vydává denně 1-3 články a okolo osmi aktualit (zpráviček), které jsou formou kratších článků, informujících převážně o aktuálním dění.

Od ledna 2005 jsou k dispozici také obecné diskuse, ve kterých mají čtenáři možnost diskutovat nad souvisejícími tématy, radit začátečníkům a řešit aktuální problémy.

Od září 2006 jsou součástí serveru i blogy. Na nich mohou čtenáři psát tematické články, které souvisejí se zaměřením serveru. Blogovací systém je přísně moderován a mohou na něm vycházet jen takové texty, které splňují takzvaný kodex blogera. V něm se především autor zavazuje, že se bude tematicky držet zaměření serveru.

Rovněž v září 2006 byla spuštěna wiki, na které je možno najít čtenářské tipy, triky, návody, informace o software a podobně. Na wiki také probíhal český překlad knihy Svobodná kultura, jejímž autorem je Lawrence Lessig.

V prosinci 2007 přibyla další služba — elektronická knihovna. V ní je možno najít knihy, manuály, návody, příručky a další materiál týkající se nejen Linuxu. Všechny materiály jsou k dispozici pod licencemi, které dovolují jejich volné šíření. Knihy jsou tematicky řazeny a je možno v nich fulltextově vyhledávat.

V lednu 2008 byl otevřen archív manuálových stránek. V něm je k dispozici několik tisíc stránek tříděných do mnoha kategorií. V nich je možné fulltextové hledání.

Na konci ledna 2008 bylo spuštěno nové diskusní fórum, které uživatelům nabízí pohodlné a moderní prostředí k řešení nejen technických problémů. Přibyla podpora avatarů a takzvaná aura, která vyjadřuje důvěryhodnost daného diskutéra.

Komunita a „folklór“

Pro svou jedinečnou pozici je server vnímán jako médium české linuxové komunity a mnoho čtenářů má k Root.cz podstatně citovější vztah než k běžnému internetovému médiu. Některé osoby spojené s Root.cz se staly svého druhu celebritami – zvláště Drahomíra „Johanka“ Doležalová (korektorka a bývalá šéfredaktorka serveru).

K serveru už odedávna patří také butik, který nabízí tematické zboží jako jsou trička, mikiny, ručníky, tanga a další. Obvykle je na nich tučňák Tux či nápis Linux. Speciální edice „Fun with Root.cz“ pak nabízí trička s veselými „geekovskými“ nápisy.

Od října 2005 k serveru patří také pravidelný sobotní komiks, který humornou formou poukazuje na aktuální problémy nejen uvnitř linuxové komunity. Původní komiks připravovala až do července 2006 známá komiksová dvojice Jojin&HedgeHog. Pozdější komiks pak připravoval Tomáš Kučera a po něm Petr Šimčík.

K vizuální identitě Root.cz patří tvář muže s tmavými brýlemi, ve kterých se odráží pravděpodobně textový výstup nějakého programu. Je tajemstvím blízkých spolupracovníků, komu tvář patří. Identitu serveru po léta vytvářelo také tmavé ladění stránek, ale v nové verzi serveru (od 31. ledna 2005) bylo nahrazeno světle šedým. Na přání komunity se tmavý vzhled vrátil po několika týdnech jako alternativní.

Šéfredaktoři

OpenMagazin

Od roku 2009 se root.cz podílí na vydávání magazínu OpenMagazin.

Externí odkazy