Karpatští Němci: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m →‎Odkazy: rekat.
TomasF (diskuse | příspěvky)
rozšíření
Řádek 3: Řádek 3:


Na území dnešního Slovenska sídlili Mantáci zejména v [[Bratislava|Bratislavě]], na středním Slovensku (tzv. [[Hauerland]] a [[Horní Nitra]]) a na [[Spiš]]i.
Na území dnešního Slovenska sídlili Mantáci zejména v [[Bratislava|Bratislavě]], na středním Slovensku (tzv. [[Hauerland]] a [[Horní Nitra]]) a na [[Spiš]]i.

== Původ ==
Pojem „Karpatští Němci“ zavedl historik Reimund Friedrich Kaindl, který se věnoval problematice dějin Němců v Uhersku. Poměrně přesně vymezuje toto obyvatelstvo od jiných německých enkláv v Uhersku, zejména v [[Sedmihradsko|Sedmihradsku]].

Němci se dostali do Uher zejména v procesu kolonizace z důvodu vylidněné zemi po mongolském vpádu do Uher v letech 1241 - 1242. Německá kolonizace přinesla do Uherska vznik míst na základě magdeburského městského práva a Němci patřili k měšťanům prakticky všech míst. V 16. století přišla do Uher další vlna německé kolonizace - tzv. [[habáni]].

Na území dnešního Slovenska osídlili Němci tři hlavní cílové oblasti:

:1. [[Bratislava]]
:2. [[Střední Slovensko]] ([[Hauerland]], [[Horní Nitra]])
:3. [[Spiš]]

== Spišští Sasové ==
Pro Karpatoněmecké obyvatelstvo ve Spiši se vžil také nesprávný název Spišští Sasové. Na základě lingvistické analýzy se však zjistilo, že kolonisté původně přišli z oblasti středního Franska (okolí řek [[Rýn]] a [[Máza]]) a ne ze [[Sasko|Saska]]. Pojmenování pravděpodobně vzniklo v období, kdy se Němcům na Slovensku obecně říkalo „Sasové“.<ref>Pöss, O.: ''Karpatskí nemci''. Pamiatky a múzeá 4/2000</ref>

== Literatura ==
* Kaindl, R. F.: ''Geschichte der Deutschen in den Karpatenländern'', 3 zväzky, 1907–11
<references />


== Související články ==
== Související články ==

Verze z 6. 12. 2010, 19:52

Pamětní tabule připomínající Karpatské Němce a jejich odsun

Karpatští Němci (německy Karpatendeutsche), též Mantáci (německy Mantaken), je označení Němců, obývajících území někdejších Horních Uher (dnešního Slovenska a Zakarpatské Ukrajiny) a přistěhovavších se na toto území mezi 12. a 15. stoletím. Po skončení druhé světové války byla většina Mantáků odsunuta do Německa.

Na území dnešního Slovenska sídlili Mantáci zejména v Bratislavě, na středním Slovensku (tzv. Hauerland a Horní Nitra) a na Spiši.

Původ

Pojem „Karpatští Němci“ zavedl historik Reimund Friedrich Kaindl, který se věnoval problematice dějin Němců v Uhersku. Poměrně přesně vymezuje toto obyvatelstvo od jiných německých enkláv v Uhersku, zejména v Sedmihradsku.

Němci se dostali do Uher zejména v procesu kolonizace z důvodu vylidněné zemi po mongolském vpádu do Uher v letech 1241 - 1242. Německá kolonizace přinesla do Uherska vznik míst na základě magdeburského městského práva a Němci patřili k měšťanům prakticky všech míst. V 16. století přišla do Uher další vlna německé kolonizace - tzv. habáni.

Na území dnešního Slovenska osídlili Němci tři hlavní cílové oblasti:

1. Bratislava
2. Střední Slovensko (Hauerland, Horní Nitra)
3. Spiš

Spišští Sasové

Pro Karpatoněmecké obyvatelstvo ve Spiši se vžil také nesprávný název Spišští Sasové. Na základě lingvistické analýzy se však zjistilo, že kolonisté původně přišli z oblasti středního Franska (okolí řek Rýn a Máza) a ne ze Saska. Pojmenování pravděpodobně vzniklo v období, kdy se Němcům na Slovensku obecně říkalo „Sasové“.[1]

Literatura

  • Kaindl, R. F.: Geschichte der Deutschen in den Karpatenländern, 3 zväzky, 1907–11
  1. Pöss, O.: Karpatskí nemci. Pamiatky a múzeá 4/2000

Související články

Odkazy

Šablona:Pahýl - etnologie