Oberführer: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot změnil: fr:SS-Oberführer
Ptbotgourou (diskuse | příspěvky)
m [r2.5.2] robot změnil: fr:Oberführer
Řádek 23: Řádek 23:
[[et:Oberführer]]
[[et:Oberführer]]
[[fi:Oberführer]]
[[fi:Oberführer]]
[[fr:SS-Oberführer]]
[[fr:Oberführer]]
[[hr:Oberführer]]
[[hr:Oberführer]]
[[it:Oberführer]]
[[it:Oberführer]]

Verze z 3. 12. 2010, 13:28

Límcové označení SS-Oberführera

Oberführer byla paramilitární hodnost nacistické strany datována zpět do roku 1921 a lze ji přeložit jako "starší vůdce". Příslušník v hodnosti Oberführer byl typický člen nacistické strany, který měl na starost velení skupiny paramilitárních jednotek v jednotlivých geografických regionech. Mezi léty 19211925 byl výraz Oberführer používán jako název funkce u jednotek Sturmabteilung (SA), ale skutečnou hodností SA se stala až po roce 1926.

Oberführer byla také hodností Schutzstaffel (SS), která byla založena v roce 1925 jako hodnost důstojníků SS, kteří byli ve velení SS-Gaue (Okresů SS) na území Německa. V roce 1930 proběhla rozsáhla reorganizace SS a jednotky byly přeměněny na SS-Gruppen a SS-Brigaden (Skupiny SS a brigády SS). Hodnost Oberführer se tak stala podřízenou hodnosti vyšší hodnosti Brigadeführer.

Od roku 1932 byla hodnost Oberführer užívána jak jednotkami SS tak i SA a začala být považována za první důstojnickou generálskou hodnost srovnatelnou přibližně s britskou hodnost brigadier.

Límcové označení Oberführera bylo tvořeno dvěma dubovými ratolestmi nošenými na obou stranách límce uniformy a generálskými nárameníky. V roce 1938 se postavení Oberführera změnilo poté, co byly Verfügungstruppe přeměněny na Waffen-SS. Od té doby byla hodnost Brigadeführer považována za ekvivalent pro armádní hodnost Generálmajor, Standartenführer pro armádního plukovníka, avšak Oberführer neměl žádný ekvivalent v armádě a tak začal být brzo považován za hodnost staršího plukovníka.


Předcházející hodnost
Standartenführer
Hodnost SS
Oberführer
Následující hodnost
Brigadeführer