Hmongové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m [r2.5.2] robot přidal: sco:Hmong fowk
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
m [r2.5.1] robot změnil: fr:Hmong
Řádek 47: Řádek 47:
[[eu:Hmong (etnia)]]
[[eu:Hmong (etnia)]]
[[fi:Hmongit]]
[[fi:Hmongit]]
[[fr:Hmong (peuple)]]
[[fr:Hmong]]
[[id:Hmong]]
[[id:Hmong]]
[[it:Hmong]]
[[it:Hmong]]

Verze z 1. 12. 2010, 18:37

Šablona:Infobox etnické skupiny Hmongové (také Mongové) jsou asijská etnická skupina, obývající převážně hornaté oblasti Vietnamu, Laosu a Thajska. Jde o podskupinu v Číně žijícího etnika Miao, Hmongové ale v 18. století z důvodů politických problémů a při hledání nové obdělavatelné půdy odešli na jih. Početné skupiny Hmogů odešli s politických důvodů po skončení Vietnamské války do Spojených států a dalších západních zemí.

Hmongové hovoří vlastním jazykem ze skupiny hmongsko-mienských jazyků. Sami sebe dělí na "bílé Hmongy" (Hmong Der) a "zelené Hmongy" (Mong Leng), tyto skupiny hovoří mírně odlišným, ale vzájemně srozumitelným dialektem. Existují navíc i další etnické podskupiny. Podle některých názorů se má pro "bílé Hmongy" používat označení Hmong a pro "zelené Hmongy" označení Mong, mnohdy jsou ale ztotožňováni pod názvem Hmong (který vychází z dialektu bílých Hmongů). Pro skupiny žijící v Číně je užíván termín Miao, ten čínští Hmongové akceptují, nicméně nečínští Hmongové jej mohou vnímat jako urážlivý.

Mnoho Hmongů se účastnilo odboje proti laoské komunisticko-nacionalistické straně Pathet Lao a mnoho z nich proto muselo emigrovat. Někteří Hmongové se také účastnili války ve Vietnamu na straně USA pod vedením generála Vang Pao.

Jejich počet se odhaduje na 4-5 milionů, většina (tři miliony) přitom žije v Číně, zhruba 800 000 ve Vietnamu, 450 000 v Laosu, 250-300 000 ve Spojených státech a 150 000 v Thajsku.

Odkaz v kultuře

S Hmongskou kulturou se můžeme seznámit ve filmu Gran Torino natočeném roku 2009.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hmong people na anglické Wikipedii. Šablona:Pahýl - etnologie