Gustav I. Vasa: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m odebrána Kategorie:Švédští panovníci; přidána Kategorie:Švédští králové za použití HotCat
Řádek 15: Řádek 15:
{{Překlad|en|Gustav I of Sweden|141173823}}
{{Překlad|en|Gustav I of Sweden|141173823}}


[[Kategorie:Švédští panovníci]]
[[Kategorie:Švédští králové]]
[[Kategorie:Vasovci]]
[[Kategorie:Vasovci]]
[[Kategorie:Narození 1496]]
[[Kategorie:Narození 1496]]

Verze z 29. 11. 2010, 12:32

Gustav I na obraze Jakoba Binckse z roku 1542

Gustav I. (12. května 1496 Rydboholm29. září 1560 Stockholm), narozený jako Gustav Eriksson a později známý jako Gustav Vasa, byl švédský král od roku 1523 až do své smrti. Byl prvním panovníkem z dynastie Vasa, vlivného šlechtického rodu, který vládl ve Švédsku po většinu 16. a 17. století. Gustav I. byl zvolen regentem roku 1521 poté, co vedl povstání proti dánskému králi Kristiánu II., který stál v čele Kalmarské unie a ovládal v té době většinu území dnešního Švédska.

Gustav měl nevyzpytatelnou povahu. Hovoří se o něm jako o osvoboditeli země, ale také jako o tyranizujícím vládci. Proto je častou postavou vystupující v mnoha knihách. V roce 1523, kdy získal moc, byl téměř neznámou osobností. Stal se vládcem rozdělené země bez ústřední vlády. Ačkoliv nebyl tak známý jako jeho současníci z kontinentální Evropy, stal se prvním rodilým suverénním švédským panovníkem, byl zdatným propagandistou a byrokratem, který zřídil silnou ústřední vládu. Během jeho vlády bylo ve Švédsku zavedeno protestantské vyznání.

V tradiční švédské historiografii je označován za zakladatele moderního švédského státu a za „otce vlasti“ (pater patriae). Gustav se rád srovnával s Mojžíšem, který osvobodil svůj lid a založil stát. Byl znám svými nelítostnými metodami a špatnou povahou, zároveň však miloval hudbu a vyznačoval se bystrým úsudkem.

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Gustav I. Švédský na Wikimedia Commons

Šablona:Švédští panovníci - Vasa

Šablona:Pahýl - biografie V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gustav I of Sweden na anglické Wikipedii.