Kayseri: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Luckas-bot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: os:Хъайсери
Řádek 68: Řádek 68:
[[nl:Kayseri (stad)]]
[[nl:Kayseri (stad)]]
[[no:Kayseri]]
[[no:Kayseri]]
[[os:Хъайсери]]
[[pl:Kayseri]]
[[pl:Kayseri]]
[[pms:Kayseri]]
[[pms:Kayseri]]

Verze z 15. 11. 2010, 06:27

Kayseri, Meydan a hora Erciyes v pozadí

Kayseri, antická Kaisareia Mazaka či Ceasarea, je město v Kappadokii ve středním Turecku. Má asi 700 tisíc obyvatel a leží v nadmořské výšce 1054 m na úpatí vyhaslé sopky Erciyes. Je hlavním městem stejnojmenné provincie. Město je významným průmyslovým střediskem, je známé výrobou uzenin, nábytku a proslulých koberců.

Historie města

Na místě dnešního Kayseri byla už v chetitské době (2. tisíciletí př. n. l.) osada Mazaka, která kolem roku 150 př. n. l. dostala jméno Eusebeia a za císaře Tiberia v roce 17 byla na jeho počest přejmenována na Kaisareia, latinsky Caesarea. Stala se hlavním městem provincie Cappadocia, po rozdělení za císaře Valenta Cappadocia prima. Věřícím v Kappadokii je také adresován První list Petrův,[1] takže lze předpokládat, že se zde brzy rozšířilo křesťanství. Od počátku 3. století se město stalo střediskem křesťanské vzdělanosti a rozkvět města vyvrcholil ve 4. století, kdy zde působili slavní kappadočtí Otcové Basileios Veliký a jeho bratr Řehoř z Nyssy. Špitály, starobince i kuchyně pro chudé, jež zde Basilios postavil a zavedl, byly v antice proslavené.

Opevnění Kayseri roku 1897

Okolo roku 1080 dobyli město turkmenští Danišmendové, 1096 západní křižáci, brzy nato se stalo sídelním městem Seldžuků a zažilo opět období rozkvětu. Pak se stalo součástí Osmanské říše a kromě let 1401 až 1467, kdy mu vládl Tamerlán (Timur Lenk), patří k Turecku dodnes. Kolem roku 1900 se začíná budovat nové sídliště na severu města. Ve městě jsou zachovány zbytky mohutných hradeb, hrad, četné mešity a medresy. Většina historických budov, jako je Hunád-Hatunský komplex nebo Kilicarsalská mešita, byla vybudována za vlády Seldžuků. V 19. století byl vystavěn velký bazar přímo u zájezdního hostince - karavanseraje, který ovšem pochází ze 16. století.

Současnost

Kayseri je jedním z nejdůležitějších středisek tureckého průmyslu a obchodu. Vyrábí se zde hlavně nábytek, kovové zboží, uzeniny a koberce. Město je také dopravní křižovatka, má mezinárodní letiště Kayseri Erkilet Havaalani, jež odbaví ročně přes 500 tisíc cestujících, a je zde řada velkých bank. V Kayseri působí dva fotbalové kluby nejvyšší ligy, Kayserispor a Kayseri Erciyesspor. Atatürkův stadion pojme přes 35 tisíc diváků. Od roku 2006 se ve městě buduje tramvajová doprava.

Rodák z Kayseri je současný prezident Turecka Abdullah Gül (*1950) a pochází odtud řada velkých podnikatelů, zejména mecenáš Sakip Sabanci.

Odkazy

Poznámky

  1. 1Pt 1,1.

Externí odkazy

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kayseri na německé Wikipedii.

Šablona:Geo cz Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Kayseri na Wikimedia Commons