Nitrožilní aplikace: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
VolkovBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 21: Řádek 21:
[[fr:Perfusion]]
[[fr:Perfusion]]
[[he:עירוי]]
[[he:עירוי]]
[[hu:Intravénás gyógyszeradagolás]]
[[it:Fleboclisi]]
[[it:Fleboclisi]]
[[ja:点滴静脈注射]]
[[ja:点滴静脈注射]]

Verze z 5. 10. 2010, 13:37

Intravenózní aplikace je způsob vpravení tekuté látky přímo do žíly či tepny. Může být jednorázová (injekce) nebo kontinuální (infuze).

Slovo intravenózní znamená jednoduše do žíly. V porovnání s ostatními způsoby vpravování látek do těla je intravenózní aplikace nejrychlejším způsobem. Některé léky, stejně tak jako krevní transfuze a smrtící injekce, mohou být aplikovány pouze intravenózně.

Výraz se používá v souvislosti s nitrožilní aplikací léků a dalších, například diagnostických látek. Při ní se po zaškrcené žíly ve vhodném místě, převážně v loketní jamce, injekční jehlou vstřikuje kapalná látka.

Některé látky není možno do žíly v loketní jamce aplikovat z důvodu vysoké hustoty látky, či osmolarity („molekulová hustota“). V tomto případě se používají tzv. centrální žílní přístupy, které snižují riziko komplikací vyvolaných aplikovanou látkou (např. zánět žíly), jsou však zatíženy velkým množstvím komplikací při vstupu do příslušných žil. Při těchto přístupech se používá zejm. velká podkličková žíla (v.subclavia), vnitřní žíly krční (v.jugularis interna) a v ojedinělých případech žíla stehenní (v. femoralis). Šablona:Portál Medicína