Starci na chmelu: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
+poznámka
m →‎Poznámka: +prolinky
Řádek 43: Řádek 43:


==Poznámka==
==Poznámka==
I když je tento film často označován za první český filmový muzikál, nelze nevidět, že o toto označení prakticky v téžé době usiloval i známý hudebně-reviální snímek ''[[Kdyby tisíc klarinetů]]'', krom toho z téhož roku pochází i další výborná hudební komedie ''[[Limonádový Joe aneb Koňská opera]]''.
I když je tento [[film]] často označován za první český [[filmový muzikál]], nelze nevidět, že o toto označení prakticky v téžé době usiloval i známý hudebně-revuální snímek ''[[Kdyby tisíc klarinetů]]'', krom toho z téhož roku 1964 pochází i další výborná česká hudební komedie ''[[Limonádový Joe aneb Koňská opera]]''.


== Externí odkazy ==
== Externí odkazy ==

Verze z 1. 10. 2010, 18:47

Šablona:Infobox film Starci na chmelu je první a patrně i vůbec nejznámější český filmový muzikál, natočený režisérem Ladislavem Rychmanem v roce 1964 podle námětu a scénáře Vratislava Blažka (který byl i autorem písňových textů) s Vladimírem Pucholtem, Ivanou Pavlovou a Milošem Zavadilem v hlavní roli. Příběh vypráví o první lásce dvou studentů na chmelové brigádě. Film se stal brzy velmi populárním a písničky autorů Jiřího Bažanta, Vlastimila Hály a Jiřího Maláska téměř zlidověly. Ve filmu v drobných rolích studentů vystupuje velké množství herců a tanečníků, povětšinou tehdejších studentů konzervatoří a pražské DAMU, kteří zde vystupují nejen v roli komparsu, ale především tancují - choregrafii všech tanečních čísel zde vytvořil Josef Koníček.

Celým filmem v roli symbolických průvodců, tří kytaristů v černém vystupují Josef Laufer, Petr Musil a choreograf Josef Koníček. Tito tři muži s kytarami v černém se také stali jakýmsi logem i symbolem tohoto snímku. Tito tři průvodci také playbeckem zpívají ústřední melodii celého filmu, kterou se stala píseň Milenci v texaskách.

Od roku 2001 existuje i divadelní verze tohoto muzikálu.

Děj

Šablona:Spoiler Středoškolská třída pobývá na chmelové brigádě. Intelektuálně zaměřený žák Filip (Vladimír Pucholt), který nezapadá do kolektivu, si najde nocleh na půdě ubytovny (budova základní školy) a svůj příbytek vylepšuje věcmi, které si tajně "vypůjčuje" v JZD. Tam ho objeví noblesní spolužačka Hanka (Ivana Pavlová), která nechce spávat v tělocvičně s ostatními dívkami. Na vznikající vztah mezi Hankou a Filipem jejich spolužáci brzy přijdou, většinou jej však respektují. To se nelíbí primusovi třídy Honzovi (Miloš Zavadil), který má zájem jak o Hanku, tak i o Filipův podkrovní byt. Jeho snaha získat obojí násilím je však neúspěšná. Proto anonymně upozorní třídní učitelku (Irena Kačírková) a předsedu JZD (Josef Kemr) na pachatele záhadného mizení věcí. Odhalen je nejen Filip, ale i jeho milostný vztah s Hankou. Následující den "soud" pedagogického dozoru brigády, rozhodne o vyloučení Filipa a Hanky z brigády i ze školy za jejich demonstrativní přiznání vzájemné lásky. Dosud oblíbenému Honzovi dávají ostatní studenti najevo své opovržení. Šablona:Endspoiler

Zpěv

Poznámka

I když je tento film často označován za první český filmový muzikál, nelze nevidět, že o toto označení prakticky v téžé době usiloval i známý hudebně-revuální snímek Kdyby tisíc klarinetů, krom toho z téhož roku 1964 pochází i další výborná česká hudební komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera.

Externí odkazy

Šablona:Pahýl - film