Tomáš Durdík: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Výběrové publikace: dvakrát stejná kniha
Řádek 23: Řádek 23:
[[Kategorie:Narození 1951]]
[[Kategorie:Narození 1951]]
[[Kategorie:Muži]]
[[Kategorie:Muži]]
[[de:Tomáš Durdík]]

Verze z 21. 9. 2010, 19:11

PhDr. Tomáš Durdík, DrSc. (* 24. ledna 1951, Praha), je český archeolog a kastellolog, který se specializuje na českou hradní architekturu, hmotnou kulturu vrcholného a pozdního středověku i ochranu národního kulturního dědictví.

Absolvoval studia prehistorie a historie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze v roce 1974. Po celou svou aktivní kariéru pracuje v Archeologickém ústavu AV ČR. Dnes přednáší na Fakultě architektury ČVUT a Filozofické fakultě UK v Praze a na Západočeské univerzitě v Plzni (katedra archeologie).

Stal se členem vědeckých rad EUROPA NOSTRA, Deutsche Burgenvereinigung e. V., expert ICOMOS/UNESCO, člen Comité permanent Castrum Bene a Comité Castella Maris Baltici, člen poroty pro udělování Ceny EU za ochranu evropského kulturního dědictví, člen vědecké rady NPÚ, předseda Stálé komise MK ČR pro hodnocení kulturních památek, starosta Společnosti přátel starožitností, člen Exekutivního výboru Českého národního komitétu ICOMOS, předseda Nezávislé památkové unie, člen Hlavního výboru České archeologické společnosti a člen Centra medievistických studií. Je rovněž vedoucí redaktor a předseda redakční rady Časopisu Společnosti přátel starožitností, člen redakční rady časopisu Zprávy památkové péče a editor sborníku Castellologica bohemica.

Kromě odborných knih a článků je autorem scénářů k televizním seriálům Hrady obývané i dobývané (1991) a Štíty království českého (2007).

Výběrové publikace

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Tomáš Durdík

  • Hrady kastelového typu 13. století ve střední Evropě. Academia : Praha, 1998. ISBN 80-200-0624-9.
  • Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-62-1.
  • České hrady. Praha, 1984.
  • Hrady severních Čech. Praha, 1992.
  • Encyklopedie českých hradů. Praha, 1995.

Šablona:Pahýl - biografie