Roland Garros: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
N, zčásti překlad z en wiki + další zdroje
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot přidal Kategorie:Muži
Řádek 47: Řádek 47:
[[Kategorie:Francouzští letci]]
[[Kategorie:Francouzští letci]]
[[Kategorie:Osobnosti první světové války]]
[[Kategorie:Osobnosti první světové války]]
[[Kategorie:Muži]]


[[ar:رولان غاروس (طيار فرنسي)]]
[[ar:رولان غاروس (طيار فرنسي)]]

Verze z 16. 9. 2010, 08:50

Tento článek je o francouzském letci. O tenisovém areálu, na němž se hraje French Open pojednává článek Stade Roland Garros.
Soubor:Roland-Garros.jpg
Roland Garros v Tunisku po překonání Středozemního moře

Roland Garros (6. října 1888 - 5. října 1918) byl francouzský letec a stíhací pilot v první světové válce.

Mládí

Garros se narodil v Saint-Denis na Réunionu, vystudoval v Paříži. Leteckou kariéru započal v roce 1909 na letadle navrženém Albertem Santos-Dumontem. V roce 1911 absolvoval Garros let s jednoplošníkem Blériot, s tímto letounem se poté zúčastnil několika evropských leteckých závodů. Roland Garros byl celosvětově známý mimo jiné díky prvnímu non-stop přeletu Středozemního moře v roce 1913. Odstartoval z Fréjus ve Francii a přistál v Bizerte v Tunisku. Po vypuknutí války vstoupil do Francouzské armády.

Válka

Hrob Rolanda Garrose ve Vouziers

V raných fázích války létal Garros jako pozorovatel, do té doby totiž nikoho nenapadlo použít letadlo jako útočný prostředek. Nepřátelští piloti se ve vzduchu míjeli a zdravili se. Během jednoho letu však Garros vytáhl služební revolver a šestkrát vystřelil na německé letadlo[1]. Nic netrefil, ale tato situace vedla ke konstrukci prvních stíhacích letadel.

V prosinci roku 1914 navštívil Garros leteckou výrobní firmu Morane-Saulnier. Zde si vybral jednoplošník Morane-Saulnier typ L, který zkušebně vybavil kulometem umístěným před kokpitem. Listy vrtule nechal v místě prolétávajících střel ztenčit a osadit ocelovými klíny, aby nedošlo k poškození vrtule. S takto vybaveným letadlem zaznamenal 1. dubna 1915 vůbec první sestřel v historii letectví. Další dvě vzdušná vítězství nad německými letadly si připsal 15. a 18. dubna 1915[2].

Dne 18. dubna 1915 Garros havaroval na německém území[2]. Letadlo se mu před příchodem Němců zničit nepodařilo. Zejména kulomet a okovaná vrtule zůstaly neporušeny. Legenda praví, že letadlo bylo ihned prozkoumáno týmem konstruktérů pod vedením Anthonyho Fokkera a francouzský nápad s kulometem jen zdokonalili. Ve skutečnosti však Fokker pracoval na mnohem důmyslnějším systému již šest měsíců před pádem Garrosova letounu.

Po několika neúspěšných pokusech o útěk se nakonec Garrosovi podařilo ze zajetí uprchnout a vrátit se zpět k francouzské armádě.

Roland Garros byl sestřelen 5. října 1918 nedaleko Vouziers v Ardenách, jeden den před svými 30. narozeninami. Na svém kontě měl čtyři sestřelená nepřátelská letadla. Jeho přemožitelem byl pravděpodobně Hermann Habich[3], německé letecké eso.

Pojmenováno po Rolandu Garrosovi

Soubor:10 Francs Rolland Garros revers.png
10 franků - mince s vyobrazením Rolanda Garrose

V roce 1927 bylo po Rolandu Garrosovi pojmenováno tenisové centrum v Paříži, které navštěvoval během studií, dodnes nese název Le Stade de Roland Garros. Na tomto stadionu se hraje French Open, jeden z tenisových grandslamových turnajů. Díky tomu je turnaj oficiálně nazýván Roland Garros.

Mezinárodní letiště na Réunionu bylo pojmenováno L'aéroport de La Réunion Roland Garros (Letiště Rolanda Garrose na Réunionu).

Francouzský výrobce automobilů Peugeot vyrobil limitovanou edici modelu 205 s označením Roland Garros. Automobil byl vybaven speciální barvou a koženým interiérem. Tato edice měla velký úspěch a proto byla rozšířena i na modely 106, 206, 207, 306 a 806.

Související články

Reference

  1. Discovery Channel. The History of the Machine Gun, 2007.
  2. a b Greg van Wyngarden. Early German Aces of World War I. Osprey Publishing, 2006. ISBN 1-84176-997-5
  3. Jon Guttman. Spad Xii/Xiii Aces of World War 1. Osprey Publishing, 2002. ISBN 1841763160

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Galerie Roland Garros na Wikimedia Commons