Charles Grey: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: tg:Чарлес Грей
JoweBot (diskuse | příspěvky)
m přidána Kategorie:Muži za použití HotCat
Řádek 48: Řádek 48:
[[Kategorie:Narození 1764]]
[[Kategorie:Narození 1764]]
[[Kategorie:Úmrtí 1845]]
[[Kategorie:Úmrtí 1845]]
[[Kategorie:Muži]]


[[ar:تشارلز غراي]]
[[ar:تشارلز غراي]]

Verze z 5. 9. 2010, 17:41

Šablona:Infobox Politik

Charles Grey, 2. hrabě Grey (13. březen 176417. červenec 1845), známý jako vikomt Howick, byl britský státník a premiér. Jako člen strany Whigů byl iniciátorem důležitých reforem britské vlády a byl jedním z architektů reformního zákona z roku 1832. Jeho jméno je spojeno i s aromatickou značkou čajeEarl Grey tea.

Životopis

Pocházel z rodiny dlouhodobě usídlené v Howick Hall v Northumbrii. Byl druhým nejstarším synem generála Charlese Greye a jeho ženy Elizabeth. Studoval na Eton College a později na Trinity College v Cambridge. V Cambridge studoval latinu, anglickou kompozici a řečnictví, což z něho později učinilo jednoho z nejschopnějších parlamentních řečníků.

Roku 1786 byl zvolen poslancem Dolní sněmovny. Stal se součástí skupiny Whigů, jako byl Charles James Fox a Sheridan, soustředěné kolem prince z Walesu a brzy se stal vůdcem této politické strany. Byl výrazným zastáncem emancipace katolíků a volební reformy.

Roku 1806 se stal členem koaliční vlády jako ministr námořnictva. Po Foxově smrti převzal funkci ministra zahraničí i předsedy strany Whigů. Vláda padla následující rok a po krátkém čase kdy byl členem dolní komory, vstoupil do Sněmovny lordů kde nahradil svého otce jako hrabě Grey. V následujících 23 letech setrval v opozici.

Volební reforma

Roku 1830 se Whigové dostali k moci a Grey se stal předsedou vlády. V době kdy byl premiérem, zasadil se o přijetí zákona reformujícího volební obvody, který změnil strukturu dolní komory parlamentu, a roku 1833 byl v rámci Britského impéria realizován zákaz otroctví. V následujících letech ale došlo v jeho názorech k posunu směrem ke konzervatismu a byl opatrný v prosazování dalších reforem. Roku 1834 odešel z politiky a jeho nástupcem ve funkci premiéra se stal William Lamb.

Grey se vrátil do Howicku, ale politický vývoj stále sledoval. S postupujícím časem se vyjadřoval k vládě stále kritičtěji a to především proti narůstající závislosti vlády na radikálech. V jeho názorech se stále více projevoval konzervatismus, jaký vyjádřil na svém posledním veřejném vystoupení v září 1834 – uvedl, že účelem volební reformy byla ochrana a posílení konstitucionálního řádu, který měl být akceptovatelný pro většinu společnosti, zvláště pak pro střední společenskou třídu, které tato reforma přinesla největší užitek.

Pozdní období

Grey strávil poslední léta svého života v ústraní v Howicku se svými knihami, rodinou a psy. V posledních letech byl jeho fyzický stav chatrný a 17. července 1845 zemřel. Byl pohřben na místním hřbitově.

Značka čaje Earl Grey tea, čaj obsahující aromatickou bergamotovou silici, je pojmenována na jeho počest.


Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Charles Grey na Wikimedia Commons V tomto článku byl použit překlad textu z článku Charles Grey, 2nd Earl Grey na anglické Wikipedii.