Dvanáct opic: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m apos
m přidána Kategorie:Filmy Universal Studios za použití HotCat
Řádek 52: Řádek 52:
[[Kategorie:Cestování v čase]]
[[Kategorie:Cestování v čase]]
[[Kategorie:Filmy roku 1995]]
[[Kategorie:Filmy roku 1995]]
[[Kategorie:Filmy Universal Studios]]


[[bg:Дванайсет маймуни]]
[[bg:Дванайсет маймуни]]

Verze z 5. 9. 2010, 15:50

Šablona:Infobox film

Dvanáct opic je sci-fi film z roku 1995 o cestování v čase, který natočil Terry Gilliam (bývalý člen komediální skupiny Monty Python).

Děj

Šablona:Spoiler Vězeň James Cole (Bruce Willis) je poslán z postapokalyptického roku 2025 do minulosti, aby prozkoumal okolnosti vzniku virové epidemie. Výměnou za dobré služby je mu slíbeno prominutí zbytku trestu. Omylem se ale dostane do roku 1990, je dezorientovaný, a okamžitě je převezen do psychiatrické léčebny, kde se seznámí s psychiatričkou Kathryn Raillyovou (Madeleine Stowe) a pacientem Jeffrey Goinesem (Brad Pitt).

Jelikož se v první misi uplatnil dobře, je konečně poslán do roku 1996, omylem se na malou chvilku opět ocitá jinde, v roce 1917, na bojišti první světové války. Po malé chvilce je v roce 1996, kde se opět setkává s Kathryn. Když se situace začíná vyvíjet přesně tak, jak je podle budoucnosti očekáváno, Cole si začíná myslet, že je duševně nemocný a že se mu to celé zdá. V roce 1996 je nadšen z čerstvého vzduchu a volnosti, která v roce 2035, z níž původně pochází, chybí – lidé totiž po virové epidemii žijí izolovaně pod zemí.

James s sebou vezme Kathryn jako dobrovolnou rukojmí a postupně objevují Armádu dvanácti opic, radikální ekologické hnutí, o kterém podle budoucnosti vědí, že za pár dní způsobí onu virovou epidemii. Za touto armádou ve skutečnosti stojí Jeffrey, který dokonce unese vlastního otce, pracujícího ve výzkumném ústavu ve virové laboratoři. James neví, zda tuto shodu nezpůsobil sám, když vlivem uklidňujících prostředků v roce 1990 mluvil před Jefreym o virech.

Armáda dvanácti opic se ale ukáže jako neškodná, vypustí pouze z klece zoologické zahrady zvířata. Skutečným šiřitelem viru je někdo jiný, koho si James pamatuje ze snu. Šablona:Endspoiler

Zajímavosti

Film ve filmu

Film, který na konci filmu Dvanáct opic James s Kathryn zhlédnou v kině, je Vertigo od Alfreda Hitchcocka. Je vidět scéna, ve které Scottie a Madeleine stojí v parku, Madeleine se dívá na letokruhy padlého stromu a rozvzpomíná se na události z minulého života: „Tady jsem se narodila… A tady jsem zemřela.“

Cestování časem

Ve filmu je (na rozdíl od mnoha jiných sci-fi) použitý model cestování v čase, podle kterého není možné změnit cestou zpět v čase budoucnost (vše už se jednou stalo a změna není možná) – ti, kdo se o to pokusí se jen složitě zapletou do okolností příběhu a nakonec zpravidla zjistí, že tím, že chtěli budoucnost změnit vlastně mají podíl na jejím vzniku. Vše se nakonec stane právě takovým způsobem, jakým se to stalo.

Cole v Dvanácti opicích pronese větu: „Zabil jsem 5 miliard lidí.“ Tak tedy nese svojí vinu za rozšíření smrtícího viru tím, že tento nápad sdělil vůdci teroristické skupiny. Podobný model cestování v čase je použit např. také ve filmu Kate a Leopold nebo Minority Report, kde dojde k vraždě přesně podle předpovědi tzv. tušitelů.

Externí odkazy

Šablona:Link GA