Vontové: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
nadpis, požadavek na zdroj
Řádek 8: Řádek 8:
Po rozpadu vontské organizace v knize ''[[Záhada hlavolamu]]'' se mezi Vonty tvoří různé skupinky, například [[Uctívači ginga]], které se chtějí stát vedoucí silou ve Stínadlech.
Po rozpadu vontské organizace v knize ''[[Záhada hlavolamu]]'' se mezi Vonty tvoří různé skupinky, například [[Uctívači ginga]], které se chtějí stát vedoucí silou ve Stínadlech.


== Následovníci ==
Mezi příznivci Foglarovy literatury se spekulovalo o tom, zda Stínadla skutečně existují a kde se nacházejí. Tento zájem také vedl k tomu, že se jinak obyčejné party chlapců během 50. až 80. let 20. století snažili v různých městech románovou činnost Vontů oživit. Ve starých městských čtvrtích hledali možná [[Stínadla|Stínadla]], zakládali chlapecké organizace a snažili se románová dobrodružství prožívat v reálném světě.
Mezi příznivci Foglarovy literatury se spekulovalo o tom, zda Stínadla skutečně existují a kde se nacházejí. Tento zájem také vedl k tomu, že se jinak obyčejné party chlapců během 50. až 80. let 20. století snažili v různých městech románovou činnost Vontů oživit. Ve starých městských čtvrtích hledali možná [[Stínadla|Stínadla]], zakládali chlapecké organizace a snažili se románová dobrodružství prožívat v reálném světě{{Zdroj?}}.


[[Kategorie:Rychlé šípy]]
[[Kategorie:Rychlé šípy]]

Verze z 5. 9. 2010, 12:15

Vontové, kde jste? nápis na fasádě domu v Thunovské ulici na Malé Straně

Vontové jsou původně smyšlené chlapecké hnutí z knih Jaroslava Foglara. Jejich členem mohou být pouze chlapci ze Stínadel.

Mají složitou organizaci, rozmanité zvyky a tradice. Nejvýše stojí Velký Vont, každý večer se s ním schází Vontská rada aby projednali různé věci mezi Vonty (například problémy mezi ulicemi, sportovní utkání apod.). Výsledky rady předávají Vontští kurýři (zvaní též poštovní jezdci) náčelníkům ulic. Náčelník je zástupcem celé ulice (nebo jen části, pokud je ulice příliš dlouhá). Dále jsou řadoví Vontové.

Vontové mají za svůj odznak žlutý špendlík. Velký Vont má u sebe ježka v kleci.

Po rozpadu vontské organizace v knize Záhada hlavolamu se mezi Vonty tvoří různé skupinky, například Uctívači ginga, které se chtějí stát vedoucí silou ve Stínadlech.

Následovníci

Mezi příznivci Foglarovy literatury se spekulovalo o tom, zda Stínadla skutečně existují a kde se nacházejí. Tento zájem také vedl k tomu, že se jinak obyčejné party chlapců během 50. až 80. let 20. století snažili v různých městech románovou činnost Vontů oživit. Ve starých městských čtvrtích hledali možná Stínadla, zakládali chlapecké organizace a snažili se románová dobrodružství prožívat v reálném světě[zdroj?].