Christopher Tolkien: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
ArthurBot (diskuse | příspěvky)
m Robot přidal Kategorie:Muži
Řádek 36: Řádek 36:


{{DEFAULTSORT:Tolkien, Christopher}}
{{DEFAULTSORT:Tolkien, Christopher}}

[[Kategorie:Narození 1924]]
[[Kategorie:Narození 1924]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Angličtí spisovatelé]]
[[Kategorie:Angličtí spisovatelé]]
[[Kategorie:Středozem]]
[[Kategorie:Středozem]]
[[Kategorie:Muži]]


[[bg:Кристофър Толкин]]
[[bg:Кристофър Толкин]]

Verze z 3. 9. 2010, 11:04

Christopher John Reuel Tolkien (* 21. listopadu 1924, Leeds, Anglie) je nejmladší syn anglického spisovatele J. R. R. Tolkiena. Ve známost vešel jako editor otcových posmrtně vydaných děl. Nakreslil mapy pro Pána prstenů, které podepsal iniciály C. J. R. T.

Život

Christopher Tolkien se narodil v LeedsAnglii jako třetí a nejmladší syn J. R. R. Tolkiena. Jeho matkou byla Edith Tolkienová. Během druhé světové války sloužil jako pilot u Royal Air Force a potom studoval angličtinu na Oxfordské univerzitě.

V dětství mu otec vyprávěl příběhy o Bilbu Pytlíkovi, v mládí mu potom Christopher dával zpětnou vazbu na Pána prstenů. Měl za úkol vytvořit mapy Středozemě do knih z otcových někdy i protikladných nákresů. Hlavní mapu nakreslil v 70. letech, aby opravil některé chyby a opomenutí.

V letech 19641975 byl jako jeho otec docentem a tutorem na Univerzitě v Oxfordu.

V roce 2001 obrdžel žádost o vyjádření svého postoje k filmové trilogii Pán prstenů režírované Peterem Jacksonem. Vyjádřil obavy, že ve filmovém zpracování nemusí zůstat podstata díla, ale zdůraznil, že je to jenom jeho názor.[1]

Christopher nyní žije ve Francii se svou druhou ženou Baillie Tolkienovou, která se podílela jako editorka na vydání knihy Dopisy Dědy Mráze (The Father Christmas Letters), díla J. R. R. Tolkiena. Mají dvě děti, Adama a Rachel. Jeho syn z prvního manželství, Simon Tolkien, je advokát a romanopisec.

Dílo

Seznam dělSouborném katalogu ČR, jejichž autorem nebo tématem je Christopher Tolkien J. R. R. Tolkien napsal velké množství prací spojených se Středozemí, které však nebyly za jeho života publikovány. Přestože původně zamýšlel vydat Silmarillion spolu s Pánem prstenů a některé části díla již byly dokončeny, zemřel v roce 1973 aniž by práci dokončil.

Po smrti svého otce se Christopher pustil do organizace jeho poznámek, z nichž některé byly napsány na kousky použitého papíru před půl stoletím. Většina z nich byla psána ručně, občas dokonce přes napůl vymazané dřívější náčrty. Jméno postavy se běžně změnilo i během jediného textu. Christopher se přiznal, že někdy hádal, co tím jeho otec myslel.

Spolu s Guyem Gavrielem Kayem, který mu pomáhal v letech 1974 až 1975[2], připravil Silmarillion na vydání v roce 1977. Silmarillion je často diskutovaná kniha, protože její finální podobu upravil Christopher, aby seděla do kánonu Středozemě. Silmarillion byl následován Nedokončenými příběhy Númenoru a Středozemě v roce 1980 a Historií Středozemě s 12 díly v letech 1983 a 1996.

září 2006 oznámil Christopher Tolkien vydání nové knihy Húrinovy děti založené na otcových poznámkách z let 1918 až 1959. Práce nad touto knihou mu trvala 30 let.[3]

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Christopher Tolkien na anglické Wikipedii.