Toni Gardemeister: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m oprava chybičky
m přidána Kategorie:Muži za použití HotCat
Řádek 36: Řádek 36:
[[Kategorie:Narození 1975]]
[[Kategorie:Narození 1975]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Žijící lidé]]
[[Kategorie:Muži]]


[[ca:Toni Gardemeister]]
[[ca:Toni Gardemeister]]

Verze z 24. 8. 2010, 09:18

Toni Gerdemeister

Toni Gardemeister (* 31. březen 1975 - Kouvola) je finský rallyeový jezdec.

Kariéra

Se závoděním začal již v osmnácti letech. Již v počátcích kariéry porážel jezdce jako Harri Rovanpera nebo Tapi Laukanen, což byli úspěšní jezci domácího mistrovství.[1] Na start domácí soutěže mistrovství světa se poprvé postavil v roce 1996. Do cíle nedojel, ale startoval ještě v Británii kde dojel šestnáctý. Pro následující sezonu startoval s vozem Nissan Sunny GTI a vyhrál titul mistra Finska ve své kategorii. Startoval opět na Finské rallye a skončil třetí ve své třídě. V sezoně mistrovství světa v rallye 1998 startoval se čtyřmi různými vozy jako třetí jezdec. Po dobrých výsledcích jej angažoval tým Seat Sport na zbylé podniky s vozem Seat Ibiza Kit Car. Pro sezonu mistrovství světa v rallye 1999 měl být členem továrního týmu Nissan, ale ten ukončil sportovní činnost. Startoval tedy s Ibizou v britském mistrovství a vybraných podnicích Mistrovství světa. Díky dobrým výsledkům jej tým naminoval pro start s vozem Seat Cordoba WRC na podniky Rallye Nový Zéland 1999 a Finská rallye 1999. V následující sezoně se tak stal továrním jezdcem s kompletním programem. Tato sezona ale byla pro tým Seat Sport poslední.

ve voze Mitsubishi Lancer

V roce 2001 startoval jen dvakrát se sokromým vozem Peugeot 206 WRC a dvakrát s továrním vozem Mitsubishi Lancer EVO VI. Pro sezonu mistrovství světa v rallye 2002 jej angažoval tým Škoda Motorsport. Jeho týmovým kolegou byl Kenneth Eriksson a o rok později Didier Auriol. v této sezoně jezdci vyvíjeli nový typ Škoda Fabia WRC.

sezona 2004 ve Fabii

Pro sezonu mistrovství světa v rallye 2005 přestoupil do týmu Ford M-Sport a jeho týmovým kolegou byl opět Roman Kresta. Sezonu začal dvěma druhými a jedním třetím místem. Dokončil druhý na Korsice, a nakonec tato sezona vedla k celkově čtvrtému místu.

u továrního týmu Ford

V sezonách 2006 a 2007 startoval soukromě s vozy Citroën Xsara WRC, Peugeot 307 CC WRC a Mitsubishi Lancer WRC.

S vozem Suzuki SX4 WRC

Pro sezonu mistrovství světa v rallye 2008 se stal továrním jezdcem týmu Suzuki World Rally Team. Dojížděl na bodovaných místech a získal pro tým i první vítězství na rychlostní zkoušce. Tým ale po roce svoje působení v rallye ukončil. Od roku 2009 se tak Gardemeister nepravidelně účastní podniků šampionátu Intercontinental Rallye Championship nebo Mistrovství světa. většinou startuje s vozem Fiat Grande Punto Abarth S2000.

Zdroje

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Toni Gardemeister na anglické Wikipedii.

  1. PLOS, Richard. Hvězdy světové rallye 2004. [s.l.]: Egmont, 2004. ISBN 8071869171. S. 17. 

Šablona:Portál Finsko Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Toni Gardemeister na Wikimedia Commons