Hroznata: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m překlep
m přidána Kategorie:Muži za použití HotCat
Řádek 36: Řádek 36:
[[Kategorie:Narození 1170]]
[[Kategorie:Narození 1170]]
[[Kategorie:Úmrtí 1217]]
[[Kategorie:Úmrtí 1217]]
[[Kategorie:Muži]]


[[de:Hroznata von Ovenec]]
[[de:Hroznata von Ovenec]]

Verze z 15. 8. 2010, 11:00

Portrét blahoslaveného Hroznaty nad postranním portálem kostela sv. Václava na Smíchově

Blahoslavený Hroznata byl český šlechtic, narozený kolem roku 1160, někdy se uvádí i letopočet 1170. Po předčasné smrti otce Sezimy z Krašova, který padl v bitvě u Loděnic roku 1170, byl vychováván u své sestry Vojslavy, která byla provdána v Krakově za krakovského purkrabího či městského prefekta.

Nadaný mladý muž se po návratu do Čech oženil, ale velmi brzy ztratil svého syna i manželku. V roce 1193, výměnou za slib účasti na křížové výpravě do Svaté země, založil na svém panství v Teplé klášter premonstrátů a kolem roku 1200 klášter pro sestry v Chotěšově. Podle tradice byl později v Římě papežem Inocencem III. oblečen do bílého hábitu premonstrátů a stal se řeholníkem v nově založeném tepelském klášteře.

Díky bohatým zkušenostem jej opat Jan jmenoval svým zástupcem a správcem majetku. Ze všech sil se potom bratr Hroznata zasazoval za věci kláštera. To bylo nepřátelům kláštera trnem v oku. Byl od nich zajat a uvězněn, a protože odmítal zaplatit výkupné, nechali ho zemřít hlady. Stalo se tak 14. července 1217.

Již v polovině 13. století byl sepsán Hroznatův životopis: Vita fratris Hroznatae. Papež Lev XIII. potvrdil roku 1897 jeho uctívání jako blahoslaveného a o 100 let později byl papežem Janem Pavlem II. jmenován patronem nově vzniklé Plzeňské diecéze. Na počátku roku 2004 zahájil biskup František Radkovský kanonizační proces.

Literatura

Externí odkazy

Šablona:Portál Křesťanství Šablona:Portál Středověk