Rádiový vysílač: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Alexbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: tr:Verici
KamikazeBot (diskuse | příspěvky)
Řádek 44: Řádek 44:
[[pt:Transmissor]]
[[pt:Transmissor]]
[[ro:Emițător]]
[[ro:Emițător]]
[[ru:Радиостанция (техника)]]
[[ru:Радиостанция]]
[[simple:Transmitter]]
[[simple:Transmitter]]
[[sk:Vysielač]]
[[sk:Vysielač]]

Verze z 12. 8. 2010, 13:38

Rádiový vysílač je elektronické zařízení, které pomocí antény vyzařuje elektromagnetický signál, který může být přijat rádiovým přijímačem.


Vysokofrekvenční signál, který je základem každého rádiového vysílače, vzniká v tzv. vysokofrekvenčním oscilátoru. Tento vysokofrekvenční signál z vysílače většinou nese nějakou informaci (radio, televize, jiná data) v podobě nízkofrekvenčního signálu. Říkáme, že vysokofrekvenční signál neboli nosná vlna je modulován. Modulace nosné probíhá v modulátoru vysílače. Takto zmodulovaný signál se zesílí a vyzáří anténou do prostoru.

Druhy modulace

  • amplitudová modulace (AM) - Užitečná informace je kódovaná v (amplitudě/síle) nosného signálu, postranní pásma jsou dobře definovatelná. v oblasti SV (středních vln) byl hojně používán pro rozhlasové vysílání.
  • frekvenční modulace (FM) - Užitečná informace je kódovaná malými změnami ve frekvenci nosného signálu, postranní pásma jsou teoretický nekonečná, tak že na rozdíl od AM modulace se blízké stanice mohou lépe rušit, na druhou stranu za to máme k dispozici větší přenosové pásmo a tím i kvalitnější přenos signálu, tato modulace je dnes nejpoužívanější pro rozhlasové vysílání, především regionálními stanicemi.
  • fázová modulace (PM) - Je velmi podobná frekcenční modulaci.
    • výhody a nevýhody jsou podobné jako FM, dalo by se říci, že PM je speciální druh FM
    • použití: při přenosu digitálních signálů (PSK - Phase Shift Keying)
  • ON/OFF - modulace - asi nesprávně označovaný jako ""nemodulovaný signál"", lze též označit jako dvoustavová sto-procentní amplitudová modulace - užitečná informace je kódovaná v úplném přerušování nosného signálu, jako například (morseova abeceda)
  • modulace s jedním postranním pásmem a omezenou nosnou (SSB), je speciálním případem amplitudové modulace, používá se například v radioamatéské praxi.


Šablona:Pahýl - telekomunikace