Organizace Todt: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Nová stránka: Organizace Todt (něm. Organisation Todt, OT) – vznikla v roce 1938 v nacistickém Německu. Jejím úkolem byla tvorba vojensky strategických objektů na území III.říše. Pů...
 
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
Organizace Todt (něm. Organisation Todt, OT) – vznikla v roce 1938 v nacistickém Německu. Jejím úkolem byla tvorba vojensky strategických objektů na území III.říše. Původně byla vedena jejím zakladatelem, Fritzem Todtem, po jeho smrti ho vystřídal Albert Speer.
Organizace Todt (něm. Organisation Todt, OT) – vznikla v roce 1938 v nacistickém Německu. Jejím úkolem byla tvorba vojensky strategických objektů na území [[]]III.říše[[]]. Původně byla vedena jejím zakladatelem, [[Fritz Todt|Fritzem Todtem]], po jeho smrti ho vystřídal [[Albert Speer]].
Byla tvořena soukromými a státními firmami, původně pro ni pracovali Němci, neschopní vojenské služby, následně též inženýři a dělníci z okupovaných území.
Byla tvořena soukromými a státními firmami, původně pro ni pracovali Němci, neschopní vojenské služby, následně též inženýři a dělníci z okupovaných území.
V letech 1938-1939 organizace budovala Zigfredovu Linii – obrannou linii západní hranice Německa, později se podílela na výstavbě Hitlerových bunkrů, protiletadlových stanovišť, dálnic, podzemních továren v Polsku a Čechách, letíšť či Gustavovy linie ve Włoszech. Po roce 1943, v době ústupu německých sil ze Sovětského svazu, metodou spálené země ničila průmyslové objekty a infrastrukturu na ustupujícím území. V roce 1944 se dostala pod vedení jednotek SS. Pracovalo pro ni odhadem 1,4 milionů lidí, převážně vězňů koncentračních táborů.
V letech 1938-1939 organizace budovala [[Siegfriedova linie|Siegfriedovu linii]] – obrannou linii západní hranice Německa, později se podílela na výstavbě Hitlerových bunkrů, protiletadlových stanovišť, dálnic, podzemních továren v Polsku a Čechách, letíšť či [[Gustavova linie|Gustavovy linie]] ve [[Wlochy|Włoszech]]. Po roce 1943, v době ústupu německých sil ze Sovětského svazu, metodou spálené země ničila průmyslové objekty a infrastrukturu na ustupujícím území. V roce 1944 se dostala pod vedení jednotek SS. Pracovalo pro ni odhadem 1,4 milionů lidí, převážně vězňů koncentračních táborů.

Verze z 8. 8. 2010, 23:05

Organizace Todt (něm. Organisation Todt, OT) – vznikla v roce 1938 v nacistickém Německu. Jejím úkolem byla tvorba vojensky strategických objektů na území [[]]III.říše[[]]. Původně byla vedena jejím zakladatelem, Fritzem Todtem, po jeho smrti ho vystřídal Albert Speer. Byla tvořena soukromými a státními firmami, původně pro ni pracovali Němci, neschopní vojenské služby, následně též inženýři a dělníci z okupovaných území. V letech 1938-1939 organizace budovala Siegfriedovu linii – obrannou linii západní hranice Německa, později se podílela na výstavbě Hitlerových bunkrů, protiletadlových stanovišť, dálnic, podzemních továren v Polsku a Čechách, letíšť či Gustavovy linie ve Włoszech. Po roce 1943, v době ústupu německých sil ze Sovětského svazu, metodou spálené země ničila průmyslové objekty a infrastrukturu na ustupujícím území. V roce 1944 se dostala pod vedení jednotek SS. Pracovalo pro ni odhadem 1,4 milionů lidí, převážně vězňů koncentračních táborů.