Klub Julese Vernea: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
přesunutí do podkategorie
m typografická náhrada: x → ×
Řádek 5: Řádek 5:


==Náplň činnosti==
==Náplň činnosti==
Členové klubu se schází na klubových schůzkách zpravidla 2x měsíčně. Klub je zapojen do akcí [[Československý fandom|Československého fandomu]] (jehož je členem), pořádání besed, conů (setkání přízninců SF). Z původně jen vydávaných fanzinů (samizdatové časopisy) zahájil v roce 1990 vydávání různých sešitových publikací pod názvem Poutník i knih. V roce 1994 založili někteří jeho členové knižní vydavatelství [[United Fans]] a.s sice s bohatou produkcí, ale nevalnými hospodářskými výsledky. Od roku 1999 klub začal vydávat knihy znovu samostatně.
Členové klubu se schází na klubových schůzkách zpravidla měsíčně. Klub je zapojen do akcí [[Československý fandom|Československého fandomu]] (jehož je členem), pořádání besed, conů (setkání přízninců SF). Z původně jen vydávaných fanzinů (samizdatové časopisy) zahájil v roce 1990 vydávání různých sešitových publikací pod názvem Poutník i knih. V roce 1994 založili někteří jeho členové knižní vydavatelství [[United Fans]] a.s sice s bohatou produkcí, ale nevalnými hospodářskými výsledky. Od roku 1999 klub začal vydávat knihy znovu samostatně.


''Klub Julese Vernea'' vyhlašuje počínaje rokem 1987 každoročně soutěž '''''O nejlepší fantasy''''', vítěz získává na Parconu meč a titul ''rytíř Řádu fantasy''.<ref>[http://interkom.scifi.cz/1996/19961170.htm Interkom: Soutěže] - O nejlepší fantasy</ref>
''Klub Julese Vernea'' vyhlašuje počínaje rokem 1987 každoročně soutěž '''''O nejlepší fantasy''''', vítěz získává na Parconu meč a titul ''rytíř Řádu fantasy''.<ref>[http://interkom.scifi.cz/1996/19961170.htm Interkom: Soutěže] - O nejlepší fantasy</ref>

Verze z 5. 8. 2010, 21:58

Klub Julese Vernea vznikl v roce 1969. Sdružuje zájemce nejenom o dílo Julese Vernea, ale také o sci-fi literaturu všeobecně.

Počátky

Působil v tehdejším socialistickém Československu ve Svazu klubů mládeže. Oficiálně zanikl v roce 1970. Znovu byl obnoven bývalými členy v roce 1984 již oficiálně. Vedoucím klubu byl Egon Čierny z Prahy.

Náplň činnosti

Členové klubu se schází na klubových schůzkách zpravidla 2× měsíčně. Klub je zapojen do akcí Československého fandomu (jehož je členem), pořádání besed, conů (setkání přízninců SF). Z původně jen vydávaných fanzinů (samizdatové časopisy) zahájil v roce 1990 vydávání různých sešitových publikací pod názvem Poutník i knih. V roce 1994 založili někteří jeho členové knižní vydavatelství United Fans a.s sice s bohatou produkcí, ale nevalnými hospodářskými výsledky. Od roku 1999 klub začal vydávat knihy znovu samostatně.

Klub Julese Vernea vyhlašuje počínaje rokem 1987 každoročně soutěž O nejlepší fantasy, vítěz získává na Parconu meč a titul rytíř Řádu fantasy.[1]

Díky Klubu Julese Vernea se na českém trhu objevili například spisovatelé Jiří Kulhánek, Leonard Medek a Miroslav Žamboch.

Vydavatelská činnost

  • Malá sešitová řada Poutník
  • Malá knižní řada Poutník:[2]

Původně klubové tiskoviny, které se postupem času přerodily v knižní edici. Řada získala svůj název podle lodě patnáctiletého kapitána Dicka Sanda. Jako první u nás vydávala překlady děl I. Asimova, R.E. Howarda, L. Nivena.

Odkazy

Reference

  1. Interkom: Soutěže - O nejlepší fantasy
  2. Legie - databáze knih SF&F - Klub Julese Vernea

Externí odkazy