Kniha Báruch: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Xqbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: eo:Libro de Baruĥ
TXiKiBoT (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: qu:Baruqpa qillqasqan
Řádek 51: Řádek 51:
[[pl:Księga Barucha]]
[[pl:Księga Barucha]]
[[pt:Baruque]]
[[pt:Baruque]]
[[qu:Baruqpa qillqasqan]]
[[ru:Книга Варуха]]
[[ru:Книга Варуха]]
[[simple:Book of Baruch]]
[[simple:Book of Baruch]]

Verze z 30. 7. 2010, 03:40

Kniha Báruch, označovaná též jako První kniha Báruchova, zkráceně Bar či 1 Bar, je deuterokanonická kniha Starého zákona, připisovaná učedníku proroka Jeremjáše, Báruchovi.

Kniha se nenachází v kánonu hebrejské bible, patří však do alexandrijského kánonu, tvoří součást Septuaginty, Vulgaty a překladu Theodotiónova a jako kanonickou ji uznávají katolické a pravoslavné církve. Části hebrejského textu Knihy Báruch se našly mezi kumránskými svitky. Protestanti, kteří uznávají pouze palestinský kánon, považují knihu za apokryfní.

Vulgata, společně s dalšími biblickými překlady, přikládá jako 6. kapitolu knihy Báruch List Jeremjášův.

Struktura knihy

Užití knihy Báruch

Nový zákon vícekrát cituje knihu Báruch: Lk 13, 29 (Kral, ČEP) cituje Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Bar]] 4, 37 (Kral, ČEP), Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Jn]] 3, 13 (Kral, ČEP) cituje Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Bar]] 3, 29 (Kral, ČEP), 1Kor 10, 20 (Kral, ČEP) pak cituje Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Bar]] 4, 7 (Kral, ČEP) a Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Jn]] 1, 14 (Kral, ČEP) se odkazuje na Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Bar]] 3, 38 (Kral, ČEP) společně s Lv 26, 11–12 (Kral, ČEP), 1Kr 8, 27 (Kral, ČEP) a Ž 85, 9 (Kral, ČEP).

Římskokatolická církev čte Zkratka biblické knihy není uvedena v požadovaném formátu. Zkratky knih jsou vypsány na stránce Šablona:Citace bible.[[|Bar]] 3, 9–38 (Kral, ČEP) mezi starozákonními proroctvími při velikonoční vigilii. Východní církve, které užívají byzantského ritu, čtou z knihy Báruch mezi osmi starozákonními čteními při večerní modlitbě v předvečer Vánoc.

Související články