Succubus: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAnDbot (diskuse | příspěvky)
m robot přidal: lt:Sukubai změnil: pl:Sukkub; kosmetické úpravy
Reginald (diskuse | příspěvky)
Malé rozšíření
Řádek 1: Řádek 1:
[[File:Lilitu.jpg|thumb|right|[[Sumer]]ská reliéf succuby [[Lilith]].]]
'''Succubus''' (pl. ''succubi''; též ''succuba'', ''sukubus''; z [[latina|latinského]] ''succubare'', „ležet vespod“) je ve [[středověk]]é [[křesťanská mytologie|křesťanské mytologii]] druh [[démon]]a, který svádí muže, zvláště pak mnichy, pohlavně se s nimi stýká a přitom je vyčerpává, někdy až k smrti. Působení succuba byla často připisována [[poluce]].{{chybí zdroj}}
'''Succubus''' (pl. ''succubi''; též ''succuba'', ''sukubus''; z [[latina|latinského]] ''succubare'', „ležet vespod“) je ve [[středověk]]é [[křesťanská mytologie|křesťanské mytologii]] druh [[démon]]a - [[astrál]]ního [[upír]]a, který svádí muže, zvláště pak mnichy, pohlavně se s nimi stýká a přitom je vyčerpává, někdy až k smrti. Působení succuba byla často připisována [[poluce]].{{chybí zdroj}}


Někdy je succubus označován jako ''ženský'' démon, ale tato interpretace není jednoznačná. Démoni jsou obecně považováni za bezpohlavní{{chybí zdroj}} a i jméno succubus z „ležeti vespod“ zdůrazňuje, že démon pouze vystupuje v ženské roli při pohlavním styku.
Někdy je succubus označován jako ''ženský'' démon, ale tato interpretace není jednoznačná. Démoni jsou obecně považováni za bezpohlavní{{chybí zdroj}} a i jméno succubus z „ležeti vespod“ zdůrazňuje, že démon pouze vystupuje v ženské roli při pohlavním styku.

Verze z 26. 7. 2010, 18:14

Sumerská reliéf succuby Lilith.

Succubus (pl. succubi; též succuba, sukubus; z latinského succubare, „ležet vespod“) je ve středověké křesťanské mytologii druh démona - astrálního upíra, který svádí muže, zvláště pak mnichy, pohlavně se s nimi stýká a přitom je vyčerpává, někdy až k smrti. Působení succuba byla často připisována poluce.[zdroj?]

Někdy je succubus označován jako ženský démon, ale tato interpretace není jednoznačná. Démoni jsou obecně považováni za bezpohlavní[zdroj?] a i jméno succubus z „ležeti vespod“ zdůrazňuje, že démon pouze vystupuje v ženské roli při pohlavním styku.

Mužskou obdobou succuba je incubus, démon, který svádí ženy a souloží s nimi. Vzhledem k zmíněné bezpohlavnosti démonů je možné, aby tentýž démon vystupoval v různých situacích jako succubus i incubus.

Otázka, zda jsou andělé (resp. démoni) schopni pohlavního styku s lidmi, a zda je tento styk podoby duševní nebo tělesné, byla předmětem zájmu středověké teologie. O succubech se zmínil například i Tomáš Akvinský v Summa Theologiae[zdroj?] i další autority, a jejich existence tak byla poměrně pevně zakotvena.

Zvláštního rozvoje se víra v succuby dočkala v průběhu čarodějnických procesů. Podle proslulé knihy Malleus maleficarum (česky Kladivo na čarodějnice) například succubi sbírali semeno mužů se kterými spali, aby je následně incubi používali k oplodňování žen.[zdroj?] Styku s démonem (ďáblem) byla také přisuzována iniciační funkce[zdroj?] a mělo k němu docházet i na čarodějnických sabatech.

Motiv succuba se objevuje v knize Honoré de Balzaca Succubus aneb běs sviňavý ženský (v orig. Le Succube).

Tentýž motiv succuba (příp. incuba) lze nalézt v tetralogii Sergeje Lukjaněnka Noční hlídka.

Succubi jsou zmíněni i v tetralogii ságy Stmívání od Stephenie Meyerové.

Mezi succubi je možné řadit také rusalky (vodní nymfy) a meluzíny (duchové vody).[zdroj?]

Související články