Atlântico (A 140): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
základní info
(Žádný rozdíl)

Verze z 20. 7. 2010, 16:27

Šablona:Infobox Válečná loď

HMS Ocean (L12) je vrtulníková výsadková loď britského královského námořnictva. Do služby loď vstoupila v roce 1998. Je jedinou lodí své třídy a šestou britskou válečnou lodí tohoto jména. Ocean je první britskou vrtulníkovou výsadkovou lodí, postavenou speciálně pro tento účel a v současnosti také největší válečnou lodí královského námořnictva. Může nést až 800 mariňáků, které vysazuje pomocí vrtulníků a výsadkových člunů. Nese až 40 vozidel, ale žádné tanky. Ve službě ji doplňují dvě výsadkové dokové lodě třídy Albion, které nesou pěchotu a těžkou techniku.

Konstrukce

Konstrukce trupu vychází z letadlových lodí třídy Invincible s upravenou nástavbou. Posádku tvoří 255 námořníků, 206 členů leteckého personálu.

Obrannou výzbroj tvoří tři systémy blízké obrany Phalanx CIWS s 20mm rotačním kanónem. Ty doplňují čtyři další 30mm dvojkanóny Oerlikon/BAE. Letová paluba má rozměry 70×32,6 metru a s hangárem ji spojuje dvojice výtahů. Ocean nese až 18 vrtulníků. Je plně vybaven pro provoz 12 transportních vrtulníků Merlin a šest útočných vrtulníků Lynx. Od roku 2009 z ní může operovat též osm bitevních vrtulníků AH-64 Apache. Na její palubě též mohou přistávat a doplňovat palivo vrtulníky Chinook. Může též převážet 20 kolmostartujících letounů BAE Harrier II, není ale vybavena pro jejich provoz.

Ocean dále nese 480 vojáků námořní pěchoty (krátkodobě až o 320 více), jejich vybavení a až 40 vozidel (nikoliv tanky). Jejich výsadek provádí pomocí vrtulníků a čtyř výsadkových člunů LCVP mk5.

Pohonný systém tvoří dva diesely Crossley Pielstick 16 PC2.6 V 200. Lodní šrouby jsou dva. Nejvyšší rychlost je 18 uzlů. Dosah je 8000 námořních mil při ekonomické rychlosti 15 uzlů.

Odkazy

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu HMS Atlântico na Wikimedia Commons

Šablona:Portál Loďstvo