Třetí princ: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Outloň (diskuse | příspěvky)
m přidala jsem nějaké prolinky
Řádek 24: Řádek 24:
}}
}}


'''Třetí princ''' je [[Česko|česká]] [[film]]ová [[pohádka]] [[režie|režiséra]] [[Antonín Moskalyk|Antonína Moskalyka]] z&nbsp;roku [[1982]], která měla premiéru [[1. červenec|1. července]] [[1983]]. Scénář napsali [[Ota Hofman]] spolu s Antonínem Moskalykem na motivy pohádky [[Karel Jaromír Erben|Karla Jaromíra Erbena]] ''O dvou bratřích''. Skalní exteriéry se natáčely v&nbsp;[[Národní přírodní rezervace Adršpašskoteplické skály|adršpašskoteplických skalách]]. Pohádka má poněkud ponurou atmosféru a zejména některé scény ve skalním městě při spojení vizuálního ztvárnění a zvukových efektů mohou působit poměrně strašidelně, což někteří diváci považují za klad a jiní zase ze stejných důvodů pohádku ve velké oblibě nemají<ref>[http://www.csfd.cz/film/6824-treti-princ/?text=59455 Komentáře k pohádce na Česko-Slovenské filmové databázi]</ref>.
'''''Třetí princ''''' je česká [[film]]ová [[pohádka]] [[režisér]]a [[Antonín Moskalyk|Antonína Moskalyka]] z&nbsp;roku [[1982]], která měla premiéru [[1. červenec|1. července]] [[1983]]. Scénář napsali [[Ota Hofman]] spolu s Antonínem Moskalykem na motivy pohádky [[Karel Jaromír Erben|Karla Jaromíra Erbena]] ''O dvou bratřích''. Skalní exteriéry byly natáčeny v&nbsp;[[Národní přírodní rezervace Adršpašskoteplické skály|adršpašskoteplických skalách]]. Pohádka má poněkud ponurou atmosféru a zejména některé scény ve skalním městě při spojení vizuálního ztvárnění a [[Zvukový efekt|zvukových efektů]] mohou působit poměrně strašidelně, což někteří diváci považují za klad a jiní zase ze stejných důvodů pohádku ve velké oblibě nemají<ref>[http://www.csfd.cz/film/6824-treti-princ/?text=59455 Komentáře k pohádce na Česko-Slovenské filmové databázi]</ref>.


== Příběh ==
== Příběh ==

Verze z 27. 6. 2010, 00:07

Šablona:Infobox film

Třetí princ je česká filmová pohádka režiséra Antonína Moskalyka z roku 1982, která měla premiéru 1. července 1983. Scénář napsali Ota Hofman spolu s Antonínem Moskalykem na motivy pohádky Karla Jaromíra Erbena O dvou bratřích. Skalní exteriéry byly natáčeny v adršpašskoteplických skalách. Pohádka má poněkud ponurou atmosféru a zejména některé scény ve skalním městě při spojení vizuálního ztvárnění a zvukových efektů mohou působit poměrně strašidelně, což někteří diváci považují za klad a jiní zase ze stejných důvodů pohádku ve velké oblibě nemají[1].

Příběh

Šablona:Spoiler Královna Země lva se nemůže smířit se ztrátou jediného syna Jindřicha, který odešel do světa. Dívka od potulných kejklířů jí poradí, aby nechala uvařit jedinou rybu, kterou rybáři uloví v královském rybníce, vodu nechá vypít kobyle, rybí hlavu dá sníst psici, sama sní rybí maso a kosti dá zakopat do zahrady. Ačkoliv obvykle rybáři mají plné sítě, toho dne vyloví jen jedinou rybu a královna učiní, jak jí dívka radila. Zakrátko se královně narodí dvojčata Jaroslav a Jaromír, ve stejný den se kobyle narodí dvě stejná hříbata, psici dvě stejná štěňata a z kostí vyrostou dva meče. Princové rostou za rok jako jiní za sedm let a za tři roky jsou z nich dospělí muži.

Princ Jaromír se zamiluje do princezny, jejíž obraz se tajemně objeví na královském zámku mezi obrazy ostatních princezen, z nichž chce král pro své syny vybrat nastávající manželky. Král a královna si nejdříve myslí, že je to stejný obraz princezny, za kterou před lety odešel jejich prvorozený syn. Ve věži, kde obraz ukrývali, však zjistí, že se jedná o jiný obraz, neboť původní obraz se ze svého místa nepohnul. Jaromír se přes zákaz rodičů vydá do světa princeznu z obrazu hledat. Jaroslav si s ním vymění meč, aby poznal, jestli se Jaromírovi ve světě něco zlého nepřihodilo. Při ohrožení života totiž meč každého prince zreziví. Jaromír se dostane do království diamantových skal, kde najde princeznu Milenu. Aby ji získal, musí splnit tři úkoly, avšak již při prvním, který spočívá v uhlídání stáda ovcí, selže a zkamení.

Jaroslav podle z poloviny zrezivělého meče pozná, že se Jaromírovi něco přihodilo, jako by zároveň žil i byl mrtev. Proto se vypraví bratrovi na pomoc. Také dorazí do království diamantových skal a vydávaje se za Jaromíra dokončí první úkol. Dále splní i druhý úkol a postupně zjistí, že princezna Milena má sestru, která je jí k nerozeznání podobná. Za touto druhou princeznou se před léty vydal nejstarší králův syn a usiloval o její ruku. Ani jemu se nepodařilo splnit všechny tři úkoly, které si princezna z rozmaru vymyslela jako podmínku sňatku. Poslední z nich spočíval v závodě na koni, v němž princezna prince porazila za pomocí své sestry. Jaroslav se podobností obou sester proto nenechá zmást a v závodě zvítězí, a tedy i třetí úkol splní. Tímto zlomí kletbu a osvobodí zkamenělé bratry Jindřicha a Jaromíra, kteří se ožení se svými princeznami. Šablona:Endspoiler

Obsazení

Pavel Trávníček princ Jaromír a princ Jaroslav
Libuše Šafránková princezna Milena a princezna ze skal
Luděk Munzar král
Jana Hlaváčová královna
Lubomír Kostelka kupec
František Hanus kovář
Zora Jandová Týna
Oldřich Velen rybář
Jiří Bartoška princ Jindřich
Ota Sklenčka sluha
Leoš Rousek princ Jaromír a princ Jaroslav ve 14 letech
Lucie Zedníčková dívka od kejklířů
Vlastimil Jílek učitel tance

Reference

Externí odkazy