Králova přízeň (film): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
DSisyphBot (diskuse | příspěvky)
Xqbot (diskuse | příspěvky)
Řádek 69: Řádek 69:
[[en:The Other Boleyn Girl (2008 film)]]
[[en:The Other Boleyn Girl (2008 film)]]
[[es:The Other Boleyn Girl]]
[[es:The Other Boleyn Girl]]
[[fr:Deux sœurs pour un roi]]
[[fr:Deux Sœurs pour un roi]]
[[hu:A másik Boleyn lány (film)]]
[[hu:A másik Boleyn lány (film)]]
[[id:The Other Boleyn Girl (film 2008)]]
[[id:The Other Boleyn Girl (film 2008)]]

Verze z 26. 6. 2010, 03:21

Šablona:Infobox film Králova přízeň, v originále The Other Boleyn Girl, je film režiséra Justina Chadwicka natočený podle stejnojmenné novely Philippa Gregoryho. Film o životě Mary Boleynové, milenky krále Jindřicha VIII., a její sestře Anně, která se stala královou druhou ženou.

Děj

Šablona:Spoiler Když se král Jindřich VIII. dozví, že jeho manželka Kateřina Aragonská mu zřejmě nedá mužského potomka, začne Thomas Howard se svým švagrem Thomasem Boleynem spřádat plány. Chtějí, aby byla královou vyvolenou Thomasova starší dcera Anna. Přestože Anna z počátku tento plán odmítá, jelikož ví, že být královou milekou by jí mohlo zkazit pověst, nakonec ale souhlasí. V té době se Annina mladší sestra Mary provdá za Williama Careyho.

Při návštěvě sídla Boleynových je král zraněn a Mary jej láskyplně opečovává. Král se do ní beznadějně zamiluje a zve ji ke dvoru. Mary a její manžel souhlasí, i když oba ví, co se od ní bude očekávat. Anna a Mary se stávájí dvorními dámami královny Kateřiny Aragonské. Jindřich pozve Mary do svého pokoje a Mary se do něj zamiluje. Anna jí nemůže odpustit, že se do ní Jindřich zamiloval.

Anna se nakonec díky řadám intrik stane královou manželkou a porodí mu dceru Alžbětu. Král z dcery není nadšen a na Annu zanevře. Mary zůstává u dvora a stará se svojí neteř Alžbětu. Posléze je Anna zatčena a uznána vinnou za velezradu. Mary slíbí Anně, že se postará o její dceru. Na konci filmu je Anna popravena. Šablona:Endspoiler

Obsazení

Natalie Portman Anna Boleynová
Scarlett Johansson Mary Boleynová
Eric Bana Jindřich VIII.
Mark Rylance Thomas Boleyn
David Morrissey Thomas Howard
Ana Torrent Kateřina aragonská
Benedict Cumberbatch William Carey
Maisie Smith mladá Alběta I.

Odkazy

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The Other Boleyn Girl na anglické Wikipedii.

Externí odkazy