Neubaufahrzeug: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
JAn (diskuse | příspěvky)
m WikiCleaner 0.99 - Nesprávně uzavřené hranaté závorky (Detection by Wikipedie:WCW)
m -typo
Řádek 1: Řádek 1:
{{Bojové vozidlo
{{Infobox Bojové vozidlo
| Jméno= Neubaufahrzeug
| Jméno= Neubaufahrzeug
| image =Soubor:Bundesarchiv Bild 101I-761-221N-06, Norwegen, Panzer "Neubaufahrzeug".jpg
| image =Soubor:Bundesarchiv Bild 101I-761-221N-06, Norwegen, Panzer "Neubaufahrzeug".jpg

Verze z 12. 5. 2010, 19:04

Šablona:Infobox Bojové vozidlo

Německý Neubaufahrzeug tank byl první prototyp těžkého tanku pro Wehrmacht poté co se Adolf Hitler ujal moci. S více děly, těžký a pomalý, se tento tank jen těžko dal použít pro taktiku Blitzkrieg (blesková válka) a proto bylo vyrobeno jen 5 kusů. Tyto stroje byly využity zejména pro propagační účely, avšak zúčastnily se bojů v Norsku v roce 1940.

Vývoj

Vývoj Neubaufahrzeug (česky: „nové vozidlo“) začal v roce 1933, když Reichswehr podepsal smlouvu na Großtraktor (těžký traktor) od firem Rheinmetall-Borsig a Krupp. Grosstraktor se mu říkalo z důvodů Versailleské smlouvy, kvůli které nemohli mít Němci jakékoliv tanky či obrněná vozidla.

Tyto dva modely se velmi lišily, hlavním rozdílem bylo umístění zbraně. Oba vozy byly vyzbrojeny věží s 75 mm KwK L/24 dělem a se sekundárním 37 mm Tankkanone L/45. Stroj od Rheinmetall měl přidělanou druhou zbraň na 75 mm KwK L/24 dělu, kdežto Kruppův stroj měl zbraně paralelně vedle sebe. Oba vozy měly dvě záložní střílny, jednu vpředu a druhou vzadu. Toto bylo použito i na Panzeru I, se standardním kulometem.

Rheinmetall pojmenoval svůj výrobek PzKpfw NbFz V ('PanzerKampfwagen NeubauFahrzeug V'), a Kruppův nesl název PzKpfw NbFz VI. Očekávalo se že tyto stroje budou dostatečné jako Těžké tanky pro celou Německou armádu, časem se však prokázalo že jsou tyto stroje nespolehlivé a těžko použitelné pro tuto roli. I přesto vývoj pokračoval aby německý průmysl a armáda získaly zkušenosti s výrobou a použitím těžkých tanků.

V roce 1934 Rheinmetall vybudoval dva slitinové prototypy, první vyzbrojený vlastním dělem a druhý vyzbrojen dělem od Kruppu. V letech 1935 až 1936 byly dokončeny tři další prototypy s řádným pancéřováním a děly od firmy Krupp.

Bojové nasazení

I když tyto vozy nikdy nebyly masově vyráběny, sloužily jako propagační materiál Nacistického Německa. Byly například ukazovány na Mezinárodní výstavě automobilů v Berlíně v roce 1939.

Jejich použití pro propagandu ještě vzrostlo když Němci zaútočili na Norsko. Wehrmacht dal dohromady speciální jednotku Panzerabteilung, která vzala opancéřované prototypy s sebou do Osla. Zde se dostaly do menších bojů se Spojenci. V blízkost Åndalsnes se jeden z tanků dostal do bažin a musel být zničen, později byl nahrazen slitinovým prototypem.

Není jasné co se s tanky stalo po útoku na Norsko, ale žádný nepřežil válku. Ty co vydržely do roku 1941 byly sešrotovány v roce 1942, to dokazují dokumenty zabrané Brity v roce 1945. Není jasné kdy přesně se toto odehrálo, ale pravděpodobně byly Neubaufahrzeugy zničeny před výrobou Grille prototypu (se 128 mm KwK44 L60 či L71 dělem na podvozku Henschela Vk3001 a Vk3002). Tato děla byla dokončena a jedno z nich využito proti Rusům v blízkost Charkova, v letech 1943 a 1944.

Odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Neubaufahrzeug na Wikimedia Commons

Šablona:Německá vozidla za druhé světové války