Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskuse | příspěvky)
Xqbot (diskuse | příspěvky)
Řádek 24: Řádek 24:
[[Kategorie:Osvícenství]]
[[Kategorie:Osvícenství]]


[[bo:༄༅།། རིག་གནས་ཤེས་བྱ་ཀུན་ཁྱབ།]]
[[ca:Encyclopédie]]
[[ca:Encyclopédie]]
[[da:Encyclopédie]]
[[da:Encyclopédie]]

Verze z 4. 5. 2010, 19:03

Titulní strana prvního svazku Encyklopedie
Dělení znalostí použité v díle

Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel (fr. Encyclopedie, ou Dictionnaire raisonné des science, des artes et des métiers), taktéž Encyklopedie čili naučný slovník věd, umění a řemesel, zkráceně Encyklopedie je encyklopedie, která vyšla ve Francii v letech 17511766, některé úpravy a dodatky v letech 1772, 1777 a 1780 za účelem shrnout veškeré lidské poznání. Dohromady má 28 svazků. Je ztělesněním osvícenských snah. Protože byla potenciálně nebezpečná pro šlechtu i církev, některé svazky byly zakázány. Encyklopedie byla určená pro vzdělávání širokých mas veřejnosti, poskytovala informace z rozličných oblastí (přírodověda, historie, umění, filosofie). Projekt vedli Denis Diderot a Jean le Rond d'Alembert.

Encyklopedisté

Jako encyklopedisty označujeme skupinu francouzských filozofů a vědců, kteří se sdružili k sepsání a vydání Encyklopedie. Filosofické a politické názory encyklopedistů nebyly jednotné, spojovalo je však stranění společenského pokroku, kritika despotismu feudálního útlaku a snaha osvobodit myšlení od pověr a dogmat. Mezi nejznámější encyklopedisty patřili:

Externí odkazy

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Encyklopedie aneb Racionální slovník věd, umění a řemesel na Wikimedia Commons