George Stephenson: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m rekategorizace
Amirobot (diskuse | příspěvky)
Řádek 40: Řádek 40:
[[et:George Stephenson]]
[[et:George Stephenson]]
[[eu:George Stephenson]]
[[eu:George Stephenson]]
[[fa:جرج استیونسن]]
[[fi:George Stephenson]]
[[fi:George Stephenson]]
[[fr:George Stephenson]]
[[fr:George Stephenson]]

Verze z 1. 5. 2010, 20:59

George Stephenson

George Stephenson (9. června 1781, Wylam poblíž Newcastle upon Tyne - 12. srpna 1848, Chesterfield) je považován za otce parostrojní železnice.

Život

Své strojařské zkušenosti získal bez vzdělání. Číst a psát se učil ve večerní škole. Nejdříve pracoval na nové stavbě lokomotivního čerpadla. Později začal vyučovat na Killingworth Colliery[zdroj?]. Jako inženýr zlepšoval v dolech parní stroje a čerpadla. Zřídil tam i několik šikmých ploch pro přepravu uhlí a nakonec 12 km dlouhou důlní dráhu. V roce 1814 předvedl úspěšně parní lokomotivu, která na kolejích postavených do svahu utáhla osm vozů s nákladem 30 tun. O rok později si ji nechal patentovat. V roce 1823 projektoval první veřejnou železniční trať pro dopravu osob na světě mezi britskými městy Stockton a Darlington (osazena strojem Locomotion). V září 1825 ji uvedl do provozu. Byla dlouhá 39 kilometrů.

Jeho lokomotiva tehdy byla schopna utáhnout až 30 vozů s nákladem o 90 tunách rychlostí 19 km/h. Již dříve, v roce 1823, založil továrnu na výrobu lokomotiv. Lokomotivy vyvážel do celé Evropy. V říjnu 1829 vyhrál závod lokomotiv se synem Robertem a lokomotivou nazvanou Raketa (Rocket). Stala se předobrazem lokomotiv na více než jedno století, jezdila „závratnou“ rychlostí - 19,2 km/h. Dosahovala maximální rychlosti úctyhodných 46 km/h.

Stephenson se podílel i na jiných významných železnicích světa (např. LondýnBirmingham nebo Liverpool - Manchester). Převzal a prosazoval rozchod kolejí 1422 mm, který byl po zvýšení na 1435 mm uzákoněn v Anglii jako jednotný a je dnes celosvětově nejrozšířenějším rozchodem.

Ve 30. letech začaly být železnice podle Stephensonova vzoru stavěny v USA, Francii, Belgii a také v Německu. První železnice v habsburské monarchii zahájila provoz 7. června 1839 mezi Vídní a Brnem.

Kreslený model lokomotivy Rocket

Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu George Stephenson na Wikimedia Commons

Šablona:Pahýl - biografie

Šablona:Portál Železnice